Acasă Uncategorized Bruxelles: Raportul de iniţiativă al Ramonei Mănescu, votat în unanimitate de Comisia...

Bruxelles: Raportul de iniţiativă al Ramonei Mănescu, votat în unanimitate de Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European

DISTRIBUIȚI

94309- 29092010 – Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a votat, ieri, în unanimitate raportul de iniţiativă al Ramonei Manescu intitulat “Buna guvernanţă în contextul politicii regionale a Uniunii Europene; proceduri de asistenţă şi control ale Comisiei Europene”. Coordonatoarea liberala spune că acest vot arată dorinţa de eficientizare la nivelul întregii Uniuni a modului de gestionare şi accesare a fondurilor europene. “Mă bucur că a fost vot în unanimitate,

 

 

 

 

 

în premieră în Comisia pentru Dezvoltare Regională, vot care îmi dă speranţa că lucrurile se mişcă foarte repede şi rezultatele acestui raport se vor vedea chiar în această perioadă de programare de până în 2013 pentru ca autorităţile locale şi regionale să beneficieze cât mai curând de aceste modificări şi de aceste îmbunătăţiri ale modului în care se aplică politica regională în Statele Membre.”

Ramona Manescu susţine că această iniţiativă vine mai ales în sprijinul noilor State Membre care se confrunta cu cele mai multe dificultăţi în accesarea şi gestionarea banilor europeni. “Având în vedere că România se confrunta cu mari probleme în accesarea şi gestionarea banilor europeni, consider că masurile propuse în acest Raport vor avea efecte imediate în sprijinul autorităţilor locale şi regionale. În baza acestui Raport, Comisia Europeana va trebui să elaboreze, cât mai curând, un Manual de audit unic care să fie aplicat de toate Statele Membre. Vom elimina astfel controlul excesiv care, cel puţin în România, creează foarte multe probleme şi îngreunează procesul de implementare a programelor regionale.

În plus, Comisia va trebui sa realizeze un Ghid al parteneriatului prin care să ajute parteneriatul public/privat care, din nou, în România nu funcţionează corect, ci în detrimentul beneficiarilor. Oferind, astfel, partenerilor resursele necesare în materie de asistenţă tehnică, vom da posibilitatea autorităţilor locale şi regionale să beneficieze de parteneriatul cu întreprinderile mici şi mijlocii, cu organizaţiile neguvernamentale, în aşa fel încât să avem eficienţă maximă în utilizarea şi absorbţia fondurilor europene.”

Ramona Manescu mai spune că o aplicare eficientă a politicilor europene depinde într-o foarte mare măsura atât de modul de elaborare a acestora cât şi de capacitatea de implementare la nivel naţional, local si regional, iar, în acest sens, rolul autorităţilor la aceste niveluri este vital. “Am solicitat Comisiei Europene să reglementeze un aspect care va veni în sprijinul oricărui primar din România, indiferent de culoarea politică: obligativitatea autorităţilor naţionale de a trata reprezentanţii locali şi regionali ca parteneri de discuţii egali încă din etapa prelegislativă. Astfel, reprezentanţii locali şi regionali vor putea sa îşi spună punctul de vedere iar, în final, legislaţia europeană sa reflecte exact nevoile lor.”

Manescu a insistat, de asemenea, asupra importanţei formării reprezentanţilor autorităţilor locale şi regionale implicaţi direct în gestionarea şi implementarea fondurilor europene. “Am solicitat Comisiei consolidarea iniţiativei Formarea Formatorilor pentru autorităţile administrative şi de certificare, iar aici doresc sa subliniez necesitatea unei monitorizări constante în acest sens din partea Comisiei, pentru a ne asigura că aceste formări au loc, cu adevărat, la nivel naţional, în mod echilibrat, fără a neglija actorii implicaţi la nivel local şi regional.”

Raportul urmează sa fie dezbătut şi votat de plenul Parlamentului European la sfârşitul lunii noiembrie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.