Acasă Uncategorized Bruxelles: Secretarul de stat Bogdan Aurescu respinge categoric discriminarea cetatenilor romani in...

Bruxelles: Secretarul de stat Bogdan Aurescu respinge categoric discriminarea cetatenilor romani in Franta

DISTRIBUIȚI

93455 – 01092010 –  Delegaţia română, condusă de secretarul de stat al MAE Bogdan Aurescu, a subliniat, marţi, la Comisia Europeană, că nu va fi acceptată discriminarea cetăţenilor români şi că impunerea de condiţii de tip material etnicilor romi este echivalentă cu un abuz de drept.

Franţa, reprezentată la întâlnirea de la Bruxelles de ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, şi de secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, susţine că România nu depune suficiente eforturi pentru a-i integra pe etnicii romi.

Secretarul de stat al MAE Bogdan Aurescu a răspuns însă că nu va fi tolerată discriminarea cetăţenilor români şi că repatrierea se face cu încălcarea prezumţiei de nevinovăţie. „Am expus comisarului Reding poziţia României faţă de măsurile luate recent de Franţa privind îndepărtarea de pe teritoriul francez a unor cetăţeni români de etnie romă. Am arătat că, deşi partea română este deschisă pe deplin cooperării cu Franţa, nu vom tolera nici încălcarea demnităţii cetăţenilor români, indiferent de etnie, nici a drepturilor lor fundamentale şi nici a profilului României de stat membru UE”, a subliniat Aurescu.

Delegaţia română a demontat inclusiv argumentul siguranţei şi ordinii publice invocat de partea franceză. „Din datele furnizate de partea franceză, numai 708 cetăţeni români se aflau anul trecut în închisorile franceze pentru ispăşirea unor condamnări, adică 0,3% din totalul persoanelor cetăţeni străini acuzate – nu condamnate- pentru comiterea unor infracţiuni în Franţa”, a afirmat Aurescu. Mai mult, niciunul dintre cei 500 de romi repatriaţi până în acest moment nu a avut cazier în România sau în Franţa, fapt care sugerează că „aceste îndepărtări de pe teritoriul francez se fac sub suspiciunea de comitere în viitor a unor infracţiuni, deci cu încălcarea prezumţiei de nevinovăţie”.

Oficialul MAE a afirmat, în faţa vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, că impunerea de condiţii de tip material, cum ar fi o limită de venit personal sau existenţa unui domiciliu stabil pentru şederea sub trei luni în UE, este echivalentă cu un abuz de drept, care va afecta grav cu precădere cetăţenii din Europa Centrală şi de Est, cu venituri mici. „Nu putem accepta o nouă cortină de separare a vechii şi noii Europe, pe baze cenzitare”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Delegaţia română prezentă la Bruxelles este formată din secretarii de stat Bogdan Aurescu, Valentin Mocanu şi Valentin Fătuloiu. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.