Acasă Uncategorized Bruxelles: “Tineretul in miscare” – initiativa a Comisiei Europene pentru a-i pregati...

Bruxelles: “Tineretul in miscare” – initiativa a Comisiei Europene pentru a-i pregati pe tineri sa obtina primul lor loc de munca

DISTRIBUIȚI

93927 – 16092010 – Cinci milioane de tineri europeni sunt în căutarea unui loc de muncă. Mulţi dintre ei vor pierde ocazii pentru că le lipsesc calificările sau experienţa necesară. Miercuri, Comisia Europeană a lansat “Tineretul în mişcare”, o nouă iniţiativă destinată să-i ajute pe aceşti tineri să obţină cunoştinţele, competenţele şi experienţa de care au nevoie pentru a obţine primul lor loc de muncă. Tineretul în mişcare”, parte a noii strategii a UE Europa 2020, propune 28 de acţiuni-cheie destinate să sporească relevanţa educaţiei şi a formării profesionale în relaţie cu necesităţile tinerilor şi să-i încurajeze pe mai mulţi dintre aceştia să profite de bursele UE pentru a studia sau pentru a se forma într-o altă ţară. Aceasta va mări capacitatea tinerilor de a obţine un loc de muncă şi le va facilita accesul pe piaţa muncii.

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret a declarat: „Măsurile pe care le prezentăm astăzi sunt destinate să ridice nivelul de calitate a educaţiei şi formării profesionale în Europa, pentru ca tinerii noştri să fie pregătiţi corespunzător pentru piaţa muncii de astăzi. Dorim să reducem numărul de persoane care părăsesc şcoala de timpuriu şi să mărim proporţia de tineri în educaţia terţiară, pentru ca aceştia să îşi valorifice întregul potenţial. UE are nevoie de tot mai mulţi tineri cu un înalt grad de competenţă, cunoştinţe solide şi spirit inovator pentru a avea un viitor prosper.”

László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune a declarat: „Pentru milioane de tineri europeni, principala preocupare este să găsească un loc de muncă. Tineretul în mişcare va oferi un nou impuls la nivel UE şi naţional pentru îmbunătăţirea sprijinului pentru tineri astfel încât aceştia să poată găsi un loc de muncă, să-şi poată câştiga existenţa şi să-şi urmărească propriile planuri.”

În prezent, prea mulţi tineri părăsesc şcoala timpuriu şi prea puţini urmează învăţământul superior, ceea ce afectează negativ viitoarea bază de competenţe a Europei.

“Tineretul în mişcare” va avea un rol primordial în atingerea obiectivelor principale ale strategiei Europa 2020, şi anume reducerea de la 15 % la 10 % a proporţiei de persoane care părăsesc şcoala de timpuriu şi sporirea proporţiei de tineri cu educaţie terţiară sau echivalentă, de la 31 % la cel puţin 40 %, până în 2020. Acţiunile “Tineretul în mişcare” vor ajuta, de asemenea, statele membre să atingă obiectivul principal al UE de ocupare a locurilor de muncă în proporţie de 75 % pe parcursul următorilor 10 ani, prin asigurarea că tinerii au competenţele necesare pentru locurile de muncă de mâine. Studiile Comisiei arată că, până în 2020, 35 % dintre noile locuri de muncă vor necesita calificări de nivel înalt şi 50 % vor necesita calificări de nivel mediu.

Criza economică şi financiară a îngreunat accesul tinerilor europeni pe piaţa muncii. Numărul de tineri care caută un loc de muncă a crescut de la 4 la 5 milioane de la declanşarea crizei financiare, şomajul în rândul tinerilor ajungând în prezent, la nivelul UE, la aproape 21 %.

Aceste probleme solicită acţiuni concertate şi o coordonare solidă a politicilor pentru identificarea de acţiuni la nivel UE şi în statele membre. Comisia va sprijini statele membre în conceperea de politici de sprijin pentru cei cu risc maxim de şomaj, în întreprinderea de noi acţiuni de încurajare a tinerilor antreprenori şi în abordarea obstacolelor juridice şi administrative în calea mobilităţii în scop educaţional şi de muncă.

Studii independente arată că peste 40 % dintre angajatori acordă importanţă experienţei obţinute prin studiu şi muncă în străinătate, ceea ce oferă tinerilor nu doar capacitatea de a-şi îmbunătăţi competenţele lingvistice, ci şi pe aceea de a acumula alte competenţe bine preţuite. Comisia are deja o tradiţie îndelungată de sprijinire a mobilităţii prin bursele asigurate în cadrul programelor Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig şi Marie Curie.

“Tineretul în mişcare” are drept obiectiv extinderea oportunităţilor de mobilitate în scop educaţional la toţi tinerii din Europa, până în 2020. Comisia a lansat miercuri o consultare publică privind viitorul programelor sale de mobilitate pentru perioada post-2013. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.