Acasă Uncategorized Bucuresti: Comisia din Senat elimină proba scrisa transdisciplinara in favoarea celei unidisciplinare...

Bucuresti: Comisia din Senat elimină proba scrisa transdisciplinara in favoarea celei unidisciplinare la Bacalaureat

DISTRIBUIȚI

93704 – 09092010 – Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului a finalizat, miercuri, dezbaterea şi amendarea Articolului 67 din proiectul Legii educaţiei naţionale în varianta adoptată în Camera Deputaţilor cu privire la conţinutul, organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat.

Modificările au fost adoptate prin consens de către Comisia din Senat şi au vizat în esenţă eliminarea probei scrise diferenţiate transdiciplinare în favoarea celei unidisciplinare, senatorii considerând că nu este întrunit caracterul de transdisciplinaritate din textul de lege propus de ministerul Educaţiei şi păstrat în Camera Deputaţilor.

Astfel, Comisia a introdus opţiunea elevului de a susţine la una sau două limbi străine probă / probe orale de evaluare şi a menţinut prevederile textului de lege referitoare la susţinerea probelor de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română, respectiv în limba maternă şi de evaluare a competenţelor digitale.

În cadrul evaluărilor scrise, candidatul va susţine proba scrisă comună de limba română, respectiv cea de limbă maternă. Potrivit amendamentelor susţinute în Comisia din Senat, structura probelor scrise diferenţiate prevede: 1. pentru profilul real din filiera teoretică, respectiv profilul militar din filiera vocaţională: (i). matematică; (ii). o probă la alegerea candidatului din: fizică, chimie, biologie, informatică; 2. pentru profilul umanist din filiera teoretică, respectiv profilurile pedagogic, teologic, artistic şi sportiv din filiera vocaţională: (i).  istorie; (ii). o probă la alegerea candidatului din: geografie, economie, sociologie, filozofie, psihologie, pedagogie; 3. pentru filiera tehnologică: (i). matematică; (ii). o probă la alegerea candidatului din : fizică, chimie, biologie, informatică pentru profilurile tehnic şi resurse naturale şi protecţia mediului, respectiv din geografie, economie, sociologie, filozofie, psihologie pentru profilul servicii.

Comisia senatorială a susţinut importanţa evaluării istoriei ca probă scrisă unică obligatorie pentru anumite profiluri şi nu cu caracter transdisciplinar sau opţional. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.