Acasă Uncategorized Bucuresti: De la sfarsitul lui octombrie a.c., spitalele vor fi clasificate in...

Bucuresti: De la sfarsitul lui octombrie a.c., spitalele vor fi clasificate in functie de competenta

DISTRIBUIȚI

93835 – 14092010 – De la sfârşitul lunii octombrie a.c., spitalele vor fi clasificate în funcţie de competenţă. Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, a aprobat punerea în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, a proiectului de ordin privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă. “Aveam nevoie în Sănătate de un sistem de clasificare mult mai simplu a spitalelor, care să delimiteze clar atribuţiile şi competenţele acestora. Astăzi avem mai multe criterii după care clasificăm un spital,

 

 

 

 

 iar competenţele în cele mai multe cazuri se întrepătrund. Noul sistem de clasificare ajută la stabilirea unor proceduri clare de direcţionare a pacienţilor în sistem, posibilitatea realizării unei strategii de dezvolare a spitalelor în ceea ce priveşte dotările cu echipamente, dar şi de finanţare a acestor unităţi”, a declarat ministrul. Conform proiectului de act normativ, spitalele se vor clasifica pe 5 categorii, în funcţie de competenţe, după cum urmează:  a) categoria I – nivel de competenţă foarte inalt; b) categoria II – nivel de competenţă inalt; c) categoria III – nivel de competenţă mediu; d) categoria IV – nivel de competenţă bazal; e) categoria V – nivel de competenţă limitat. Clasificarea spitalelor de urgenţă va fi realizată în continuare din punctul de vedere al competenţelor, resurselor materiale şi umane şi al capacităţii  de a asigura asistenţa medicală de urgenţă şi îngrijirile medicale definitive pacienţilor aflaţi în stare critică, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1764 din 22 decembrie 2006.  Criteriile care vor sta la baza clasificării spitalelor, in functie de competenţe, vor fi legate de structura organizatorică a spitalului aprobată in conditiile legii,  tipul serviciilor medicale furnizate, personalul de specialitate medico-sanitar încadrat la nivelul spitalului, continuitatea asistenţei medicale şi dotarea cu echipamente şi aparatura medicala.  

Spitalul cu nivel de competenţă foarte înalt va fi spitalul caracterizat prin:

i       numar de 500 -1500 de paturi;

ii      cel mai inalt nivel de dotare cu aparatura si echipamente medicale, precum si de incadrare cu resurse umane;

iii    furnizarea tuturor tipurilor de servicii medicale, inclusiv a celor cu grad de complexitate foarte inalt;

iv    structuri care funcţionează ca baze clinice pentru activitatea de învăţământ, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie continuă, având relaţii contractuale cu o instituţie de învăţământ medical superior acreditată.

v     deservirea populaţia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum şi alte judeţe (1.500.000 – 3.500.000 locuitori).  

Spitalul cu nivel de competenţă înalt va fi spitalul caracterizat ca având:

vi    un numar de 400 -1200 paturi;

vii   structuri care funcţionează ca baze clinice pentru activitatea de învăţământ, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie continuă, având relaţii contractuale cu o instituţie de învăţământ medical superior acreditată.

viii servicii medicale pentru populaţia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum şi a judeţelor limitrofe (350.000 – 1.500.000 locuitori).  

Spitalul cu nivel de competenţă mediu va fi spitalul caracterizat astfel:

ix    un numar de 300 -1000 paturi;

x     deserveste populaţia judeţului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe (200.000 – 600.000 locuitori), pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.

Spitalul cu nivel de competenţă bazal va fi spitalul caracterizat astfel:

xi    are un numar de 100 – 400 de paturi;

xii   deserveste populatia pe o rază administrativ-teritoriala de maximum 70 km, pentru afecţiuni cu grad bazal de complexitate.

Spitalul cu nivel de competenţă limitat este spitalul care va asigura urmatoarele servicii medicale, dupa caz :

xiii servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici;

xiv servicii medicale intr-o singura specialitate  (TBC, boli infectioase, psihiatrie, de recuperare si altele, dupa caz);

xv  servicii paleative.

Proiectul de Ordin al Ministerului Sănătătţii mai prevede şi ce condiţii minime de structură organizatorică, precum şi dotare trebuie să îndeplinească din acest an spitalele pentru a se clasifica în categoria I, II, III, IV şi V. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.