Acasă Uncategorized Bucuresti: Deficitul bugetului general consolidat creste mai incet, dar creste

Bucuresti: Deficitul bugetului general consolidat creste mai incet, dar creste

DISTRIBUIȚI

94314 – 29092010 – Execuţia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 20,9 miliarde lei, reprezentând 4,09% din PIB, conform datelor provizorii publicate miercuri de Ministerul Finanţelor Publice. Ritmul de creştere lunară a deficitului, înregistrat în cursul lunii august, s-a redus la 0,2% din PIB faţă de 0,3% cât s -a  înregistrat în luna iunie şi 0,4% în luna iulie.Veniturile încasate la bugetul general consolidat au fost în sumă de 106,2 miliarde lei,cu 2,9% mai mult, în valori nominale,

 

 

 

 

 

faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent.  Încasările au crescut în principal la veniturile din taxa pe valoare adăugată, cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent şi la accize unde încasările sunt         mai mari cu 11,7% la nivelul bugetului general consolidat.

Veniturile din TVA au fost mai mari cu 829 milioane lei (+29,5%) faţă de media pe primele şapte luni ale anului, ca urmare a majorării cotei de la 19% la 24% şi respectiv cu 1.254,9 milioane lei faţă de perioada similară din anul precedent.

Încasările din TVA pentru operaţiuni interne în luna august 2010 faţă de august 2009, neinfluenţate de rambursările de TVA au crescut cu 25%, procentul fiind foarte aproape de creşterea cotei de impozitare de la 19% la 24%.

Veniturile din accize au crescut ca urmare a majorării nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu lei/EURO luat în calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum şi a creşterii cuantumului accizei la unele produse.

Se menţin decalaje importante la impozitul pe profit (-2,0%), impozitul pe venit    (-5,1%) precum şi la contribuţii de asigurări sociale (-5,7%).

Au crescut de asemenea încasările din venituri nefiscale cu 2.231,8 milioane lei,precum şi sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate pentru proiecte cu finanţare europeană cu 1.162,7 mil. Lei.

Veniturile din capital au crescut cu 65,8% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut ca urmare a virării la bugetul de stat în luna august a sumei de 228,0 milioane lei, reprezentând contravaloarea unei părţi din obligaţiunile S.C Rompetrol  S.A.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 127,2 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu menţiunea că plăţile lunare s-au redus faţă de luna iulie cu 22,6 %.

Cheltuielile de personal au înregistrat în perioada 1 ianuarie-31 august, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, o reducere de 6,8% la nivelul bugetului general consolidat cu menţiunea că la bugetul de stat acestea au crescut cu 1,4% ca urmare a reorganizării unor instituţii publice care au trecut, începând cu 5 noiembrie 2009, de la finanţarea din venituri proprii şi subvenţii, la finanţare integrală din bugetul de stat  conform  Legii nr. 329/2009.

În luna august cheltuielile de personal au cunoscut o reducere accentuată, fiind prima lună de plată a drepturilor salariale diminuate cu 25%, aferente lunii iulie. Plăţile lunare  au fost mai reduse cu 38,9% faţă de luna iulie 2010 şi cu 34,5% faţă de luna iunie.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

La celelate tipuri de cheltuieli s-au înregistrat de regulă creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent astfel: la cheltuielile cu dobânzi ritmul de creştere s-a redus în ultimile luni, dar se menţine o depăşire pe primele opt luni ale anului cu +27,8%, justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi angajării împrumuturilor pentru acoperirea acestora; cheltuielile aferente programelor cu finanţare UE au crescut cu +127,0%; cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 10,1% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent cu precizarea că în cursul lunii august plăţile     s-au redus faţă de luna precedentă, în special la cele pentru ajutorul de şomaj.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele opt luni în sumă de 16,9 miliarde lei, respectiv 3,3% din PIB. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.