Acasă Uncategorized Bucuresti: Incet, incet, dispare tigania din Piata Obor

Bucuresti: Incet, incet, dispare tigania din Piata Obor

DISTRIBUIȚI

93574 – 06092010 – Un număr de 565 de tarabe şi 118 chioşcuri din Piaţa Obor vor fi evacuate săptămâna viitoare pentru a face loc ultimei etape din cadrul proiectului de construire şi modernizare a noii pieţei agroalimentare. Pentru a-şi vinde în continuare fără probleme mărfurile necesare aprovizionării populaţiei, primarul Neculai Onţanu le oferă producătorilor agricoli şi comercianţilor posibilitatea de a se muta, provizoriu, în pieţele Morarilor, Vatra Luminoasă şi Colentina. Decizia de eliberare a terenului de tarabe şi chioşcuri are la bază faptul că pe acel loc se va amenaja un platou destinat amplasării unui număr de 268 de tarabe ce vor fi destinate exclusiv comercializării legumelor şi fructelor.  Toţi comercianţii care vor fi evacuaţi au primit deja notificări prin care sunt înştiinţaţi că în termen de 72 de ore de la primirea documentului trebuie să elibereze domeniul public, în caz contrar bunurile urmând a fi ridicate de către administraţia publică locală a sectorului 2.

Primăria Sectorului 2 se aşteaptă la o reacţie violentă din partea speculanţilor, aşa cum s-a întâmplat vineri, 3 septembrie a.c. când, după ce au primit notificările de evacuare, un grup numeros dintre aceştia au luat cu asalt sediul administraţiei publice locale a Sectorului 2, încercând să oprească punerea în aplicare a acestei măsuri. Din dispoziţia primarului Neculai Onţanu, măsurile de evacuare vor fi executate. În data de vineri 1 octombrie a.c. noua Piaţă Obor îşi va deschide porţile, oferind bucureştenilor un model de comerţ civilizat, la standarde înalte şi cu produse de cea mai bună calitate.

Despre Piaţa Obor – Încă din perioada secolelor al XVI-lea şi al XVIII-lea (în timpul domnitorului fanariot Nicolae Mavrogheni, la 1786), în perimetrul încadrat actualmente de magazinul Bucur Obor, Piaţa Obor, hala Obor, Primăria Sectorului 2 şi parcul Obor, se întindeau două terenuri vaste; unul unde unde se organiza anual, în luna mai, Târgul Moşilor, eveniment ce marca sărbătoarea creştină „Moşii de vară”, şi altul în care se ţineau târguri de produse considerate nepropice comercializării în oraş, sub numele de Obor. Această zonă de referinţă a Bucureştilor devenise renumită în perioada 1881-1926, graţie prezenţei în Loja Moşilor a Regilor României, Carol I şi Ferdinand, la tradiţionalul Târg al Moşilor. În acele zile de mai, Oborul devenea buricul târgului. La acea mare sărbătoare, la care se organizau iarmaroace unde se vindeau, în special, obiecte legate de pomenirea morţilor – oale, ulcele, străchini, doniţe, linguri de lemn, grâu de colivă, lumânări, cruci de piatră şi de lemn -, veneau nu doar bucureşteni ci şi ţărani din împrejurimi, târgul constituind pentru toată lumea un bun prilej de afaceri şi petrecere. Aici se juca dansul Căluşarilor, se încingeau hore şi cântau vestitele tarafuri de lăutari. Din bâlci nu puteau lipsi vânzătorii de turtă dulce şi de fluiere, trupele de păpuşari, ţiganii cu ursul, spectacolele de curiozităţi marcate de prezenţa laolaltă a piticilor şi uriaşilor, a „femeii cu barbă” şi a „femeii şarpe”, standurile de „tras la semn”, aparatele de măsurare a forţei fizice, scrâncioburile şi căluşeii, precum şi vestita „roată a morţii”. Pretutindeni domnea fumul grătarelor pe care sfârâiau fleicile şi mititeii. De asemenea, in Piata Obor era un loc special amenajat in care avea loc executiile publice ale persoanelor condamnate la moarte.

De altfel, inegalabilul Caragiale avea să ofere în Moftul român din 18 mai 1901, unul din tablourile memorabile legate de Târgul Moşilor, o veritabilă tablă de materii: „Turtă dulce – panorame – tricoloruri – bragă – baloane – soldaţi – mahalagioaice – lampioane – limonadă – fracuri – decoraţiuni – decoruri – doniţe – menajerii – provinciali – cerşetori – ciubere – cimpoaie – copii – miniştri – pungaşi de buzunare – hârdaie – bone – doici – trăsuri – muzici – artişti – fotografi la minut – comedii – tombole…” O lume pestriţă, al cărei farmec aparte nu l-a lăsat indiferent nici pe Arghezi, care nota în „Cu bastonul prin Bucureşti”: „Am auzit optsprezece flaşnete gigantice zbierând ca locomotivele, valsuri electrici şi polci la intrarea spectacolelor, păzită de o cucoană obeză cu perucă şi dinţi de metal, de obicei văduvă şi simpatizând cu lampagiul (…) Şi căluşeii! Furtuni şi vârtejuri de armăsari şi mânji de lemn înhămaţi la cărucioare dau în vânt poporul setos de senzaţii.” Ani de-a rândul, atracţia Târgului Moşilor (transformat, după 1950, în Ziua Recoltei, eveniment ce se sărbătorea în prima duminică a lunii octombrie) a fost inegalabila Maria Tănase, din glasul căreia a răsunat prima oară celebrul „Hai la Moşi, la Moşi, la Moşi!”. Cât de iubită şi de dorită, nu doar de public, a fost privighetoarea cântecului românesc o devedeşte prezenţa ei, la invitaţia conducătorului partidului, Gheorghe Gheorghiu-Dej, la intrarea în Obor, cu ocazia marii sărbători a recoltei din 1958.

Sărbătorită an de an înainte de 1990, Ziua Recoltei se transformase într-o adevărată paradă a realizărilor producătorilor de legume şi fructe, a micilor meşteşugari. Devenise un eveniment închinat hărniciei oamenilor, eveniment care, cu trecerea timpului, şi-a pierdut din importanţă şi din strălucire. O sărbătoare care nu i-a fost şi nu-i este indiferentă primarului Neculai Onţanu, acesta exprimându-şi dorinţa, încă de când proiectul noii pieţe Obor se afla pe planşetele arhitecţilor, ca viitoarea construcţie să fie realizată cât mai repede, pentru a se putea organiza Ziua Recoltei în prima duminică din octombrie, reluând, astfel, o veche şi frumoasă tradiţie. Pe tot parcursul lunii octombrie, în Piaţa Obor edilul Sectorului 2 va crea atmosfera mirifică şi boemă a secolului al XX-lea, cu nelipsiţii mititei agrementaţi cu must, bere şi vin, cu muzică de cea mai bună calitate, cu produse agroalimentare proaspete şi cât mai diverse, de la producătorii autentici.

Noua construcţie va cuprinde subsol, parter şi două etaje. La subsolul clădirii va fi amenajată o parcare în suprafaţă de 5.400 mp cu capacitatea de 186 de locuri pentru cumpărători şi vânzători. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.