Acasă Uncategorized Bucuresti: Justitia romana va muta accentul pe confiscarea si recuperarea bunurilor detinute...

Bucuresti: Justitia romana va muta accentul pe confiscarea si recuperarea bunurilor detinute de infractori in combaterea criminalitatii organizate

DISTRIBUIȚI

94161 – 23092010 Ministerul Justiţiei a iniţiat procedura de constituire şi operaţionalizare a „Biroului pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre ale UE”.

            Un pas important în acest proces îl constituie vizita, în zilele de 23 şi 24 septembrie, a unei delegaţii din SUA, formată din procurori din cadrul Departamentului de Justiţie şi ai Diviziei de Indisponibilizare a Bunurilor, care, în cooperare cu Ministerul Justiţiei, va avea consultări cu toate instituţiile publice implicate în combaterea criminalităţii organizate şi corupţiei, precum şi în confiscarea produselor acestor forme grave de criminalitate.

            “Îmi exprim optimismul privind operaţionalizarea Biroului cât mai rapid. Cetăţenii au nevoie de astfel de politici. Statele trebuie sa coopereze pentru a recupera prejudiciile cauzate de criminalitatea şi corupţia transfrontalieră. Birourile de profil din structurile instituţionale de aplicare a legii (law enforcement) reprezintă un pion important în politicile de combatere a criminalităţii şi corupţiei,” a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

            Biroul din cadrul Ministerul Justiţiei va avea atribuţii de oficiu naţional pentru recuperarea creanţelor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi va reprezenta punctul focal de cooperare cu oficiile similare din Uniunea Europeană.

            Constituirea acestui Birou reprezintă o obligaţie asumată de România în calitate de membru al Uniunii Europene şi prevăzută în Decizia 2007/845/JAI a Consiliului din 6 decembrie 2007 privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre în domeniul urmăririi şi identificării produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracţiunile.

            În acelaşi timp, constituirea acestui Birou reprezintă debutul unei schimbări fundamentale de abordare a luptei împotriva crimei organizate şi corupţiei prin acordarea unei atenţii deosebite procesului de confiscare şi recuperare a produsului infracţiunilor, în strânsă legătură cu procesul de dovedire a vinovăţiei făptuitorului şi sancţionare legală. În plan european şi internaţional, confiscarea şi recuperarea bunurilor deţinute de infractori constituie un mod foarte eficient de a combate criminalitatea organizată, orientată în principal spre profit. Ideea centrală a acestei abordări este: confiscarea împiedică utilizarea averilor infractorilor ca sursă de finanţare pentru alte activităţi cu caracter infracţional, îndepărtează pericolul de a compromite încrederea în sistemele financiare şi de a corupe societatea legitimă. În acest sens, confiscarea produsului infracţiunilor capătă un caracter descurajant, deoarece întăreşte principiul potrivit căruia „criminalitatea nu aduce venituri”. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.