Acasă Uncategorized Bucuresti: Mai mult de jumatate dintre romani merg la primarie mai rar...

Bucuresti: Mai mult de jumatate dintre romani merg la primarie mai rar de o data pe an sau niciodata

DISTRIBUIȚI

93940 – 16092010 – Asociaţia Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21 a lansat studiul „Percepţia cetăţenilor asupra corupţiei din instituţiile publice: cauze, practici, prevenire”. Studiul este elaborat în cadrul proiectului „Corupţia ne priveşte pe toţi!”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul „Facilitatea de Tranziţie 2007 – Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei”, şi coordonat de  Asociaţia Asistenţă  şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, în parteneriat cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Conform studiului, frecvenţa cu care cetăţenii merg la diferite instituţii publice în vederea rezolvării unei probleme este destul de scăzută. 50,3% merg mai rar de o dată pe an sau niciodată la primărie. În ceea ce priveşte gradul de cunoaştere a unor cazuri de corupţie, 36,9% dintre respondenţi au declarat că  ştiu cazuri de corupţie, prin experienţa personală sau din presa locală, procentul celor care au dat exemple din totalul celor care au afirmat acest lucru, este de 86,2%.

44% dintre exemplele date se referă la situaţii generale de rezolvare a unei probleme prin plăţi informale (şpagă/mită la medic, la şcoală, la poliţie sau la angajare). Alte exemple de cazuri de corupţie identificate: tratament discriminatoriu  şi nepotism (2,52%), achiziţii publice  şi utilizarea nejustificată a banilor publici (2,52%), cazuri de corupţie în care au fost implicaţi actori locali sau reprezentanţi ai administraţiei locale şi centrale, politicieni (21%).

În ceea ce priveşte sursele de informare cu privire la corupţie, mass-media se află pe primul loc ca sursă credibilă în furnizarea informaţiilor despre corupţie, fiind menţionată de 73,54% dintre cetăţeni.

„Corupţia este un fenomen larg răspândit în România, de aceea eforturile pentru rezolvarea acestei probleme trebuie depuse nu numai de autorităţile responsabile, ci şi de simplii cetăţeni. Proiectul îşi doreşte să stimuleze o atitudine  şi un comportament responsabil al tuturor actorilor implicaţi pentru diminuarea  şi combaterea acestui fenomen”, a declarat Nina Cugler, preşedinte executiv APDD Agenda – 21.

Prin elaborarea studiului s-a urmărit măsurarea percepţiei cetăţenilor asupra fenomenului corupţiei din România, din perspectiva principiilor eticii  şi integrităţii funcţionarilor publici  şi identificarea rolului cetăţeni în prevenirea faptelor de corupţie.

Realizat în perioada 28 aprilie – 25 mai 2010, prin anchetă pe bază de interviu a 1200 de cetăţeni din judeţele Cluj, Dolj, Harghita, Ilfov, Neamţ şi din Municipiul Bucureşti – Sectorul 6, studiul se particularizează ca iniţiativă venită din partea societăţii civile, informaţiile obţinute din chestionare fiind completate cu date din fişele de observaţie a 30 de monitori – voluntari, care au aplicat chestionarele şi au dialogat cu cetăţenii. Studiul va fi publicat şi distribuit la nivel naţional.

Proiectul “Corupţia ne priveşte pe toţi!” propune crearea unui model de parteneriat public – privat între instituţii/autorităţi publice locale şi societatea civilă cu scopul prevenirii şi combaterii corupţiei, prin instituirea unor mecanisme de monitorizare a modului în care se pune în practică legislaţia specifică  şi Strategia Naţională Anticorupţie în 16 instituţii şi autorităţi publice locale din judeţele Cluj, Dolj, Ilfov, Harghita, Neamţ şi din Municipiul Bucureşti. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.