Acasă Uncategorized Bucuresti: Managerii estimeaza scaderea numarului de salariati pana la sfarsitul anului in...

Bucuresti: Managerii estimeaza scaderea numarului de salariati pana la sfarsitul anului in industria prelucratoare, constructii si servicii

DISTRIBUIȚI

94269 – 28092010Potrivit opiniilor exprimate în luna septembrie 2010, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada septembrie-noiembrie 2010 relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare şi servicii, scădere în sectorul de construcţii şi scădere moderată în comerţul cu amănuntul, în raport cu cele trei luni anterioare, anunţă Insititul Naţional de Statistică.

Industrie prelucrătoare: Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii – În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2010, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -9% pe total industrie prelucrătoare (-13% la întreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariaţi). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea altor mijloace de transport, precum şi fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (solduri conjuncturale -26%, -25% şi respectiv -23%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Construcţii: Tendinţă de scădere a activităţii – Potrivit estimărilor din luna septembrie 2010, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarelentrei luni, o scădere atât a volumului producţiei (sold conjunctural -27%), cât şi o scădere a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -30%). Managerii estimează şi o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -23%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +3%).

Comerţ cu amănuntul: Tendinţă de scădere moderată a activităţii – În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna septembrie 2010 scădere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -10%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -15%). Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor înregistra scădere moderată (sold conjunctural -15%). Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -5%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +33%).

Servicii: Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii – Conform estimărilor din luna septembrie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -1%). În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste (sold conjunctural -15%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%). www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.