Acasă Uncategorized Bucuresti: Ministrul Educatiei explica de ce trebuie achizitionate papusi cu dizabilitati si...

Bucuresti: Ministrul Educatiei explica de ce trebuie achizitionate papusi cu dizabilitati si de alte rase

DISTRIBUIȚI

93665 – 08092010 –  În legătură cu diversele speculaţii apărute în presă în legătură cu programul de achiziţii publice al Ministerului Educaţiei, biroul de presă al ministerului precizează:

„Una din priorităţile Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului este dezvoltarea capacităţii grădiniţelor de a oferi servicii de educaţie timpurie de calitate. În acest sens, pe lângă programele MECTS, există şi o serie de proiecte finanţate din fonduri externe, între care şi Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET), coordonat de  către Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanţare Externă (UMPFE). Proiectul este co-finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi Guvernul României, obiectivul general fiind îmbunătăţirea calităţii infrastructurii sistemului de educaţie preşcolară şi satisfacerea nevoilor de bază ale copiilor prin intermediul îmbunătăţirii serviciilor destinate acestora. Acordul acestui proiect dintre România şi BDCE a fost semnat în decembrie 2007 de către ministrul Cristian Adomniţei, fiind ulterior aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Componenta 3 a acestui proiect, aflat actualmente în derulare, vizează asigurarea accesului copiilor din grădiniţe, cu vârste cuprinse între 3 şi 6-7 ani, la materialele de învăţare-predare de calitate, în conformitate cu normativul minimal de dotare a serviciilor de educaţie timpurie şi a standardelor de calitate privind aceste materiale. Astfel de materiale educaţionale urmează a fi oferite tuturor grădiniţelor din ţară pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 6-7 ani. În data de 10.06.2010 a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul de participare cu numărul 101733/10.06.2010, care face referire la licitaţia deschisă privind Achiziţia publică de materiale didactice pentru dotarea grădiniţelor din România în cadrul Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii. Această licitaţie a fost împărţită în 9 loturi diferite, în funcţie de tipurile de materiale didactice, valoarea totală estimată, fără TVA, a acestei licitaţii fiind de 9.306.980 RON. Deoarece pentru lotul 5 – Jucării (care includea două seturi de păpuşi – unul de păpuşi de diferite rase şi unul de păpuşi cu diferite dizabilităţi) nu s-a primit nici o ofertă până la termenul de depunere din 26.07.2010, s-a decis publicarea unui nou anunţ de participare (nr. 106854/28.08.2010). Termenul limită de depunere a ofertelor este 11.10.2010. Valoarea estimată, fără TVA, pentru lotul 5 – Jucării este de 1.600.000 RON. Precizăm că toate tipurile de materiale didactice incluse în cele 9 loturi se regăsesc şi în Normativul minimal de dotare minimală pentru serviciile de educaţie timpurie a copilului de la 3 la 6/7 ani, aprobat de MECTS, conform directivelor europene în materie.

Acceptarea diversităţii şi incluziunea socială sunt două deziderate ale unei societăţi democratice. Utilizarea păpuşilor cu dizabilităţi şi a celor de alte rase este o modalitate esenţială pentru a-l apropia pe copil de lumea în care trăieşte şi pentru a-l face să înţeleagă că persoanele diferite nu trebuie respinse. În plus, toate documentele europene privind educaţia timpurie promovează educaţia de calitate centrată pe copil, dezvoltarea globală a acestuia (în toate domeniile de dezvoltare), respectarea drepturilor copilului, promovarea incluziunii sociale şi respectarea diversitătii, asigurarea de servicii de calitate tuturor copiilor indiferent de mediu de provenienţă, sex, religie, etnie, statut socio-economic.”

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, consideră că o Românie modernă trebuie să-şi respecte copiii, iar sistemul naţional de învăţământ are obligaţia să le asigure acestora o educaţie adecvată începând de la vârsta preşcolară, vârstă pe care toţi psihologii o consideră esenţială în dezvoltarea ulterioară a unei fiinţe umane. „Ignorarea deliberată a acestor factori şi reducerea unei proces complex la o simplă «achiziţie de păpuşi» reprezintă o manipulare grosolană a realităţii, demnă de mistificările practicate în alte epoci. Opinia publică are dreptul la o informare corectă, iar MECTS este adeptul acestui principiu, precum şi al transparenţei depline”, declară ministrul Daniel Petru Funeriu. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.