Acasă Uncategorized Bucuresti: Norica Nicolai ii cere lui Ioan Ghise sa isi retraga urgent...

Bucuresti: Norica Nicolai ii cere lui Ioan Ghise sa isi retraga urgent proiectul de lege privind jurnalistii

DISTRIBUIȚI

94333 – 29092010 Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, îl somează pe deputatul Ioan Ghişe să îşi retragă urgent din parlament proiectul legislativ privind statutul jurnalistului, pe care îl etichetează ca fiind o aberaţie. ”Voi cere Biroului Permanent să ia imediat atitudine, pentru că dl Ghişe, prin acest proiect, s-a pus în afara valorilor şi reperelor PNL. Ne delimităm clar de această iniţiativă şi îi cerem să o retragă imediat, articolele din lege fiind, în opinia mea, nişte elucubraţii şi frustrări personale

 

 

 

 

 

 

 

pe care le condamn la orice om politic, cu atît mai mult la dl.Ghişe, care e şi recidivist, pentru că a mai avut o iniţiativă nepotrivită pentru presă şi anul trecut” afirmă europarlamentarul PNL, citat de Inpolitics.

Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus, marţi, la Senat, „Legea jurnalistului”, conform căreia ziariştii trebuie să aibă „carte de jurnalist”, să activeze în cabinete jurnalistice, să fie atestaţi o dată la trei ani, examinaţi psihologic anual, proiectul prevăzând şi sancţiuni pentru „delicte de presă”.

Propunerea legislativă a lui Ghişe prevede, la articolul 68, că „prin delict de presă se înţelege delictul civil săvârşit prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi a cauzat o daună materială sau morală unei persoane”.

Iniţiativa lui Ghişe prevede că răspunderea pentru producerea delictului de presă revine reprezentanţilor autorităţilor publice, prin transmiterea de informaţii eronate, proprietarului de multiplicarea de publicaţii, proprietarului postului de radio sau televiziune, editorului şi autorului care nu are calitatea atestată de jurnalist.

Delictul de presă este înţeles de senatorul PNL drept „delict sau cvasi-delict civil”.

Astfel, potrivit propunerii lui Ghişe, prin delict se înţelege „orice fapt voluntar (ilicit) şi dăunător al persoanei, îndeplinit prin acţiune sau omisiune, săvârşit cu intenţia de a păgubi altă persoană”.

„Cvasi-delict este tot un fapt ilicit şi dăunător, însă comis fără intenţie răutăcioasă”, se precizează în textul de lege propus.

Potrivit legii senatorului PNL, poate fi tras la răspundere din cauza unui delict de presă cel ale cărui fapte îndeplinesc simultam condiţiile: constituie o culpă sau greşeală prin omisiune sau acţiune, constituie cauza prejudiciului a cărui reparare se cere, au cauzat o daună morală sau materială, sunt ilicite, pot fi imputate autorului. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.