Acasă Uncategorized Bucuresti: Presedintel Basescu il lauda din nou pe Boc si vrea puteri...

Bucuresti: Presedintel Basescu il lauda din nou pe Boc si vrea puteri sporite prin trecerea la o republica semi-prezidentiala

DISTRIBUIȚI

93693 – 09092010 – Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara la TVR, ca s-ar fi aflat in mare dificultate daca premierul Emil Boc ar fi clacat si si-ar fi dat demisia, pentru ca se redeschidea problema majoritatii guvernamentale, iar PSD si PNL nu sunt capabile sa treaca tara prin criza. Declaratia vine sa inlature informatiile potrivit carora Boc ar fi refuzat sa demisioneze, chiar daca acest lucru i s-a cerut cu insistenta. In opinia lui Traian Basescu, atat PNL cat si PSD ar fi mers pe “solutii imposibile,

 

 

 

 

 

 

care ar fi inglodat tara in datorii”. In ceea ce priveste longevitatea Cabinetului Boc, presedintele si-a exprimat speranta ca acest guvern va sta destul in functie cat sa scoata Romania din criza. Totodata, seful statului a tinut sa ii laude pe democrat-liberali pentru masurile luate pana acum, afirmand ca “spre deosebire de alte partide, PDL a luat masuri bune. Poate ca nu le-a luat atat de repede cum as fi vrut eu”.

Basescu a tinut sa precizeze ca in interiorul Partidului Democrat Liberal nu exista grupuri de interese, asa cum s-a tot zvonit prin presa. “Cunosc bine PDL. Povestile cu grupul Elena Udrea, cu grupul tinerilor nu sunt adevarate. Sunt oameni mai obisnuiti sau nu cu disciplina de partid. Sunt oameni mai vechi sau mai noi in PDL. De aici pana la a construi grupuri… Nu exista grupuri in interiorul PDL”.

Presedintele a mai spus ca “maximul crizei a fost deposit”, mentionand ca el nu a mai facut aprecieri pe aceasta tema, dar acum poate spune acest lucru. ”Trebuie acum sa gasim solutii pentru a elibera 1,5 miliarde din imprumuturi pentru investitii”. In zilele urmatoare Traian Basescu va avea discutii cu Guvernul pentru a se vedea unde se vor gasi solutii pentru a elibera 1,5 miliarde euro, “din banii imprumutati”, pentru investitii.

Potrivit sefului statului, deficitul deja convenit cu FMI pentru anul viitor este de 4,4%, adica 5,7 miliarde de euro. Basescu a precizat ca “deficitul pe care ni-l permitem este exact valoarea datoriilor” pe diferite fonduri, precum cele de pensii, somaj, arierate. El a aratat ca acesti 5,7 miliarde euro vor fi imprumutati.

Basescu a spus din nou ca nu mai trebuie sa se incurajeze “nemunca”, subliniind ca venitul minim garantat ar trebui diminuat sau chiar scos. “Acel venit minim garantat, care a facut ca in mediul rural sa nu mai gasesti un om dispus sa mearga o zi la cules sau sapa, trebuie eliminat sau dat numai acelora care chiar au nevoie de el”, a opinat presedintele.

Nu in ultimul rand, presedintele Traian Basescu a dat asigurari ca nu vrea schimbarea “sistemului de republica”. Presedintele a precizat ca, in prezent proiectul, de modificare a Constitutiei se afla in analiza la Presedintie si va fi transmis la Parlament. “Guvernul si-a facut treaba, a trimis proiectul de modificare a Constitutiei catre presedinte, iar in aceasta toamna va fi trimis catre Parlament. Constitutia in fondul ei este o Constitutie buna, dar juristii trebuie sa constate toate blocajele pe care le-a generat legea fundamentala prin neclaritatea formularilor, iar viitorul proiect catre Parlament trebuie sa inlature aceste neclaritati. Scopul nu este schimbarea tipului de republica. Republica semi-prezidentiala este solutia corecta, cu conditia clarificarii relatiei cu guvernul si cu Parlamentul”, a spus Basescu. Acesta a spus ca se va tine cont de dezbaterea publica ce a avut loc dupa aparitia proiectului de revizuire a Constitutiei. Intrebat cine va putea dizova Parlamentul, Traian Basescu a raspuns ca “vor ramane aceleasi conditii de dizolvare a Parlamentului. Aici nu se umbla. Raporturile dintre presedinte si premier trebuie clarificate ca sa nu mai existe confuzii”. Presedintele a sustinut inca o data varianta votului uninominal pur pentru a face reforma politica. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.