Acasă Uncategorized Bucuresti: Romania insista pentru ca regiunea extinsa a Marii Negre si Balcanii...

Bucuresti: Romania insista pentru ca regiunea extinsa a Marii Negre si Balcanii de Vest sa benefecieze de o atentie speciala in Noul Concept Strategic al NATO

DISTRIBUIȚI

93955 – 17092010 – Secretarul de stat Bogdan Aurescu a participat joi la conferinţa organizată de Foreign Policy România în parteneriat cu Divizia de Diplomaţie Publică a NATO, cu tema “Cooperarea NATO – Rusia în Est. Afganistanul ca premisă”.

Conferinţa şi-a propus să abordeze o serie de teme relevante în perspectiva viitorului Summit al NATO de la Lisabona, din toamna acestui an, şi a adoptării unui nou Concept Strategic al Alianţei.

La eveniment au participat reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale cu responsabilităţi în domeniul politicii externe şi de securitate, formatori de opinie şi analişti, români şi străini, reprezentanţi ai mediului academic, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Bucureşti.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a prezentat perspectiva României asupra Noului Concept Strategic al NATO şi aşteptările ţării noastre privind rolul NATO în regiune. A fost evidenţiat contextul în care are loc elaborarea unui nou Concept Strategic al NATO, precum şi schimbările intervenite în mediul strategic şi de securitate, care fac necesară o actualizare a acestui document fundamental al Alianţei. Bogdan Aurescu a prezentat viziunea României cu privire la viitorul Concept Strategic, subliniind importanţa solidarităţii, a indivizibilităţii securităţii, a legăturii transatlantice şi a apărării colective, ca principii de bază ale NATO. A arătat că, în viziunea României, promovarea acestor principii fundamentale în actualul context internaţional impune stabilirea unui echilibru în ceea ce priveşte: apărarea teritoriului aliat şi proiectarea securităţii dincolo de spaţiul euro-atlantic; operaţiile de apărare colectivă şi operaţii în afara art. 5 al Tratatului de la Washington; abilitatea NATO de a răspunde în mod eficient ameninţărilor atât la distanţe strategice; cât şi pe teritoriul aliat şi în vecinătate; ambiţiile politice ale NATO şi resursele aflate la dispoziţia sa; misiunile de tip tradiţional şi noile tipuri de misiuni prin care NATO răspunde actualelor ameninţări.

Referitor la aşteptările României privind rolul NATO în regiunea din care face parte, secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că „vecinătatea NATO reprezintă, în viziunea României, un subiect care trebuie să beneficieze de o atenţie specială în Noul Concept Strategic al NATO. Globalizarea nu diminuează în niciun fel impactul direct pe care situaţia din imediata vecinătate îl are asupra securităţii şi prosperităţii noastre. Este cazul regiunii extinse a Mării Negre precum şi a Balcanilor de Vest. Consolidarea securităţii şi stabilităţii în aceste regiuni situate în imediata vecinătate a Alianţei continuă să fie fundamentală pentru NATO; acest proces rămâne un instrument esenţial pentru consolidarea securităţii teritoriului aliat”. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.