Acasă Uncategorized Bucuresti: Sebastian Vladescu nu crede ca TVA va fi micsorata pana in...

Bucuresti: Sebastian Vladescu nu crede ca TVA va fi micsorata pana in 2014 si atentioneaza ca rteducerea cotei unice ar destabilize sistemul fiscal

DISTRIBUIȚI

93997- 19092010 – Fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a afirmat, la ProTv, că disputele sale cu prim-ministrul Emil Boc au fost legate de majorarea TVA şi de impozitarea pensiilor, adăugând că Emil Boc are o “înţelegere limitată a economiei într-o perioadă de criză”. „Finanţele României în acest moment sunt mai bune decât acum şase luni. Deşi acum suntem într-o situaţie mai complicată, avem premise bune pentru anul 2011”, a declarat Vlădescu în cadrul emisiunii „După 20 de ani”. Vlădescu a  afirmat că speră ca actualul Guvern să continue programul de ajustare a deficitului bugetar pentru a “recâştiga încrederea pieţelor”.

Fostul ministru a vorbit şi despre demiterea sa din Guvern, afirmând că a fost susţinut de Traian Băsescu, cu care a avut o relaţie cordială. “Din câte ştiu eu, preşedintele Traian Băsescu m-a susţinut pentru a rămâne în Guvern, ceea ce nu a funcţionat a fost relaţia mea cu primul ministru. În condiţiile în care decizia politică a fost ca acest guvern să nu îşi depună mandatul, a corectă decizia ca primul ministru să lucreze cu un ministru de finanţe cu care să aibă relaţii mai bune”, a declarat Vlădescu.

Fostul ministru al Finanţelor a mai afirmat că nu şi-a dat demisia în momentul în care a anunţat că nu este de acord cu majorarea TVA pentru că „nu avea sens”. Totodată, el a adăugat că a avut dispute cu Emil Boc şi pe pensii. “Eu voiam impozitarea lor, el nu”.

Întrebat despre capacităţile economice ale premierului, Vlădescu a opinat că are o “înţelegere limitată”. “În ceea ce priveşte capacitatea lui Emil Boc de a înţelege complexitatea economiei româneşti, dificultăţile ei, într-un an de criză, cred că există o limită care e generată de pregătirea domniei sale, de faptul că a fost nevoit să preia economia romanească într-un moment de criză… Vorbesc despre o înţelegere limitată într-o perioadă de criză”, a mai declarat Vlădescu.

Referitor la afirmaţiile unor membri ai PDL, care au spus despre el că nu cunoaşte realitatea economică, fostul ministru a apreciat că “etapa în care suntem acum este alta decât cea pe care foarte mulţi membri ai Guvernului au visat-o”.

În privinţa programului său de Guvernare, el a spus că a vizat stabilizarea economiei româneşti pe parte de buget, pentru că pe privat ea continuă să se echilibreze.

Întrebat despre momentul în care ştia de criză, Vlădescu a răspuns că din ianuarie 2010. “Ministrul Finanţelor din ianuarie 2010 ştia de criză din ianuarie 2010, dar anunţul măsurilor de austeritate era unul destul de grav şi nu putea fi făcut de ministrul de Finanţe”, a spus el, adăugând că în trei luni, până la anunţul făcut de preşedinte în 6 mai, au fost discuţii în Guvern, cu FMI şi cu membrii Comisiei Europene. “Este o decizie destul de greu de anunţat, mai ales de şeful unui guvern care conduce şi un partid politic. Conceptual, o astfel de decizie presupune o pierdere politică. A fost nevoie de o perioadă de timp în care oamenii să fie convinşi că este singura soluţie”. Fostul ministru de Finanţe este convins că TVA nu va scădea la 19% până în 2014. “Eu cred că, indiferent cine va guverna România în următorii trei ani, nu va scădea TVA”. Totodată, el a opinat că reducerea cotei unice ar putea destabiliza sistemul fiscal.

Sebastian Vlădescu a fost unul dintre cei şase miniştri ai Guvernului Boc schimbaţi la începutul lunii septembrie. Funcţia de ministru al Finanţelor a fost preluată de Gheorghe Ialomiţianu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.