Acasă Uncategorized Bucuresti: Senatorul Corlatean cere Budapestei sa stopeze „etno-business-ul”

Bucuresti: Senatorul Corlatean cere Budapestei sa stopeze „etno-business-ul”

DISTRIBUIȚI

94363- 30092010 – Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă a primit, miercuri, vizita ambasadorului Republicii Ungare la Bucureşti, Oszkar Laszlo Fuzes.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a abordat tema situaţiei minorităţii româneşti din Ungaria, în special în ceea ce priveşte fenomenul de „etno-business”, exprimând preocuparea părţii române faţă de agravarea acestui fenomen, în contextul alegerilor pentru constituirea autoguvernărilor minorităţilor din Ungaria, programate la 3 octombrie 2010.

Minoritatea românească din Ungaria a semnalat în repetate rânduri, prin intermediul presei de limbă română din statul ungar şi a Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, interferenţe inacceptabile în procesul de desemnare a reprezentanţilor etnicilor români în structurile autoguvernării minoritare, ale unor persoane care nu au nimic în comun cu etnia română şi care sunt pe punctul de a avea acces la funcţiile de conducere ale autoguvernărilor minorităţii româneşti la nivel local şi la nivel naţional şi de a prelua controlul asupra acestor structuri.  Motivaţia acestui fenomen este de ordin financiar, legată de interesul de a avea acces la resursele financiare alocate de la bugetul de stat ungar autoguvernărilor minorităţilor naţionale.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a solicitat intervenţia rapidă şi fermă a Guvernului ungar pentru stoparea fenomenului de „etno-business” şi garantarea reprezentării corecte a etnicilor români în structurile autoguvernărilor la nivel local şi naţional.

Totodată, Titus Corlăţean a solicitat sprijinul Guvernului de la Budapesta pentru alocarea resurselor bugetare corespunzătoare diferitelor proiecte legate de păstrarea identităţii culturale a românilor din Ungaria, pentru finanţarea apariţiei în continuare a mass-mediei în limba română, cu referire în primul rând la publicaţia „Foaia Românească”.

            De asemenea, a solicitat părţii ungare acordarea atenţiei necesare promovării şi finalizării în Parlamentul de la Budapesta a modificărilor legislative de ordin constituţional, care să permită reprezentarea minorităţii româneşti în Parlamentul ungar începând cu următorul ciclul electoral.

S-a căzut de acord asupra menţinerii unui contact permanent în vederea evaluării progreselor înregistrate pe linia reglementării problemelor menţionate.

În acest context s-a apreciat oportunitatea realizării în perioada următoare a unei întâlniri bilaterale oficiale între preşedinţii Comisiilor pentru politică externă din Senatul României şi respectiv din Parlamentul ungar. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.