Acasă Uncategorized Bucuresti: Traian Basescu in fata Parlamentului: In 2011, România va semna un...

Bucuresti: Traian Basescu in fata Parlamentului: In 2011, România va semna un nou acord cu FMI

DISTRIBUIȚI

Presedintele a criticat nemunca, haosul si incopetenta din administratie, incoerenta politicilor guvernamentale si a reamintit de transformarea Parlamentului intr-o structura cu o singura camera94078 – 21092010România va semna în 2011 un nou acord cu FMI, a anunțat în fața camerelor reunite ale Parlamentului președintele Traian Băsescu. Șeful statului a justificat necesitatea încheierii unui asemenea acord prin nevoia lansării unui mesaj de încredere în România pe piețele internaționale și în fața investitorilor.  Una dintre marile probleme cu care România se confruntă în acest moment este dificultatea contractării unor împrumuturi pe termen lung.

 

 

 

 

 

„Nimeni în momentul de față nu împrumută România pe termen lung, din cauza deficitelor structurale”, a afirmat șeful statului.  În 2010, România va încheia exercițiul bugetar cu un deficit de 6,8% din PIB.

”Acest acord înseamnă întoarcerea la realitate, iar realitatea este una singură: nu mai putem consuma mai mult decât producem, nu mai putem împrumuta doar pentru consum”, a avertizat președintele în discursul rostit în fața Parlamentului.

Un alt mesaj pe care președintele Traian Băsescu l-a transmis parlamentarilor este că , împreună cu Guvernul trebuie să oprească ”relelor practici de guvernare”. Printre exemplele de proastă guvernare enunțate de președinte sunt acordarea, fără temei, a unor ajutoare sociale și acceptarea incompetenței în rândul mult prea numeroșilor funcționari publici ori susținerea de la buget a bolnavilor închipuiți. Traian Băsescu a amintit că în 2004, în România erau 6 milioane de persoane aflate în asistență socială, în timp ce în 2009, numărul acestora a ajuns la 13,9 milioane de persoane.

Deși a criticat din nou mult prea multele ajutoare sociale, președintele a atras atenția că în România este nevoie de solidaritate socială pentru a putea trece peste perioada de austeritate.  ” Mai avem însă un drum dificil de parcurs pentru a ne recăpăta încrederea și pentru asta este nevoie de sacrificiu politic imediat, pentru că în criză nu se poate guverna cu gândul la alegeri.

Cetățenii își vor recăpăta încrederea în stat și în instituțiile lui atunci când politicile guvernamentale vor avea coerență, iar cetățenii  nu vor mai plăti ineficiența administrației, ai cărei funcționari au, într-adevăr, salarii mici, însă a căror selectare nu se face pe criterii de competență, ci după criterii politice. Președintele a criticat faptul că guvernul a acceptat și a plătit în continuare prime, stimulente sau cel de-al treisprezecelea salariu, stoparea cheltuielilor producându-se abia după ce prin acordul cu instituțiile internaționale – Banca Mondială, FMI și Comisia Europeană – s-a stabilit scăderea cu 25% a salariilor din sistemul bugetar.

Președintele a criticat subfinanțarea educației și sănătății, atrăgând însă atenția că în ultimii 10 ani, deși fondurile destinate acestor domenii au crescut, calitatea serviciilor nu a crescut.

Traian Băsescu a atras atenția că nu atât sărăcia este mare în România, cât nemunca și abuzuri din sistem. Veniturile bugetare pot crește prin combaterea evaziunii fiscale și regândirea sistemului de taxe și impozite. Și absorbția fondurilor europene poate rezolva o parte din problemele financiare ale României, însă în acest moment gestionarea acestor fonduri este haotică, motiv pentru care existența unui singur organism pentru fondurile europene ar putea eficientiza acest proces. Dincolo de criticile adresate guvernelor succesive care s-au aflat la conducerea statului, Traiasn Băsescu a reluat și tema modificării sistemului politic, readucând în discuție Parlamentul unicameral. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.