Acasă Uncategorized Chisinau: Alegeri anticipate in Moldova de peste Prut,la 21 noiembrie a.c.

Chisinau: Alegeri anticipate in Moldova de peste Prut,la 21 noiembrie a.c.

DISTRIBUIȚI

93747 – 10092010 – Alianţa de guvernare de la Chişinău a decis organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe data de 21 noiembrie 2010. Decizia a fost luată după eşuarea referendumului de duminică prin care partidele din Alianţă au vrut să redea poporului dreptul de a-şi alege preşedintele. Unii analişti spun că în aceste condiţii alegerile din noiembrie sunt extrem de periculoase, deoarece pot readuce la putere comuniştii, scrie Deutsche Welle.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, s-a adresat deja Curţii Constituţionale să spună dacă s-au întrunit toate condiţiile necesare pentru dizolvarea actualului Parlament. Din câte se vede, liderul PL, Mihai Ghimpu, şi liderul PLDM, premierul Vlad Filat, vor ca Legislativul să fie dizolvat cât mai repede. Alţi doi lideri ai coaliţiei, însă, cel al PDM, Marian Lupu, şi al Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, încă mai speră la un consens cu comuniştii în vederea modificării în Parlament a Art.78 din Constituţie care se referă la procedura de alegere a şefului statului. „În zadar!”, le-a spus liderul comunist Vladimir Voronin care a menţionat că va fi dispus să discute cu partidele din Alianţă numai în viitorul Parlament. În aceste condiţii, Alianţa pentru Integrare Europeană a stabilit ieri data alegerilor parlamentare anticipate pentru 21 noiembrie 2010, zi de duminică. Analiştii politici spun că aceste alegeri reprezintă un examen foarte serios pentru partidele pro-europene aflate acum la guvernare şi pentru soarta democraţiei moldoveneşti.

În aceste condiţii analiştii vorbesc tot mai des despre faptul că ar exista loc pe eşichierul politic pentru o a treia forţă – necomunistă şi în opoziţie cu acţiunile cuminţi ale actualei guvernări. Deocamdată se observă trei pretendenţi la poziţia de “forţa a treia” în Republica Moldova.  www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.