Acasă Uncategorized Chisinau: Avionul prezidential – cadou de la Putin – a fost scos...

Chisinau: Avionul prezidential – cadou de la Putin – a fost scos la licitatie

DISTRIBUIȚI

93896 – 15092010 – Guvernul de la Chişinău a scos la vânzare avionul prezidenţial, oferit în dar, în 2003, ex-preşedintelui Vladimir Voronin de către fostul lider de la Kremlin – Vladimir Putin. Avionul respectiv se numără printre câteva societăţi şi bunuri ale statului care au fost scoase la privatizare de autorităţi, transmite Deca-press.

Şefa Direcţiei privatizare din cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice pe lângă Ministerul Economiei, Dorina Cebotarean, a declarat că preţul de start al avionului prezidenţial (YAK-40 ER-YGD) este de circa 5,3 milioane de lei. Ofertele la concursul investiţional pentru privatizarea aeronavei expiră la 7 octombrie a. c.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Igor Volniţchi, a spus că avionul respectiv se află la balanţa Cancelariei de Stat şi că a fost moştenit de la fosta guvernare comunistă. Guvernul a decis să scoată avionul la vânzare pentru că este defect şi stă din 2006 în parcarea Aeroportului din Chişinău, a spus Volniţchi, precizând că reparaţia aparatului de zbor este mai scumpă decât preţul de vânzare al avionului. „Aeronava prezidenţială nu întruneşte condiţiile necesare pentru efectuarea zborurilor în spaţul european”, a mai adăugat Volniţchi.

Aeronava YAK-40 ER-YGD a mai fost scoasă şi anterior la privatizare. În toamna anului 2008, autorităţile comuniste au scos la licitaţie avionul, fiind solicitată suma de 5,5 milioane de lei, însă nu s-au găsit doritori să cumpere acest bun.

Avionul a fost fabricat în 1979 şi a făcut cândva parte din flota aeriană guvernamentală a Federaţiei Ruse. A fost construit special pentru demnitari, este confortabil şi poate lua la bord 12 persoane. „Cadoul” lui Putin a fost reparat în 2004, cheltuindu-se mai bine de trei milioane de lei. Pe când era şef de stat, Vladimir Voronin a utilizat avionul doar de câteva ori, renunţând la el pentru că nu era un aparat de zbor sigur.

În slujba Preşedinţiei de la Chişinău se află şi un elicopter de 20 de ani MI-8, un aparat de zbor de producţie sovietică, despre care se spune că l-ar fi servit anterior pe dictatorul român Nicolae Ceauşescu. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.