Acasă Uncategorized Chisinau: Mihai Ghimpu premiat pe scena de foc a trupei Phoenix la...

Chisinau: Mihai Ghimpu premiat pe scena de foc a trupei Phoenix la Chisinau

DISTRIBUIȚI

93501 – 02092010 –  Miercuri seara, intr-o atmosfera incinsa, tipica concertelor tari, tinerii din Chisinau, dar si multi veniti din România, au sarbatorit Limba Romana. Dupa ce, in prima parte a concertului cateva trupe locale exceptionale cum ar fi Alternosfera, Gândul Mâţei, Studio One, Cătălin Josan, Snails, au facut incalzirea celor aproximativ 10.000 de tineri romani adunati in scuarul Teatrului de Opera si Balet, au intrat in scena Şuie Paparude, care au pus gaz pe foc, piata plina de tineri explodand. Atmosfera explozivă, în sensul pozitiv al cuvântului, muzica bună şi o intensă trăire românească au alungat picăturile de ploaie care au încercat răbdarea publicului, transmite Ronmanian Global News.

Seara a culmina cu un recital al legendarei formaţii Phoenix. Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Bogdan Bradu sau Cristi Gram au extaziat românii basarabeni care au cântat melodiile celebre ale trupei în intregime. „În umbra marelui URSS”, „Fată verde”, „Nunta” sau „Andrii Popa” au fost doar câteva demonstraţii de forţă ale legedei rock-ului românesc. Pe jumătate basarabean, Nicu Covaci a declarat că la Chişinău s-a simţit ca acasă şi că speră ca data viitoare să intre în Republica Moldova fără paşaport.

Tineri dar si oameni in floarea varstei nu stiau ce sa faca, sa planga sau sa rada, in delirul bucuriei primelor acorduri ale chitarei lui Nicu Covaci.

Dupa primele doua melodii care au creat o atmosfera de foc, in multime si-a facut aparitia si presedintele Mihai Ghimpu. Nicu Covaci l-a invitat pe scena unde multimea l-a primit cu urale, scandand „Ghimpu!, Ghimpu!”

In numele Institutului Cultural Roman, Covaci i-a decernat presedintelui Mihai Ghimpu o diploma de excelenta pentru contributia sa la apararea si promovarea limbii si culturii romane in Basarabia. Multumind ICR si Organizatiei Studentilor Basarabeni pentru organizarea acestui concert si salutand pe cei prezenti, Ghimpu a subliniat in cateva cuvinte faptul ca cei prezenti, adica tinerii, sunt cei care dau forta limbii romane, ei sunt cei care o apara ei sunt cei care vor apara mai departe adevarul si dreptate. „Trăiască limba română! Trăiască tinerii care luptă pentru adevăr şi dreptate! Sa nu uitaţi niciodată: ceea ce ne aparţine nouă trebuie să fie al nostru: si limba şi istoria, fiindcă asa a dat Dumnezeu să fie!” a declarat Mihai Ghimpu in fata miilor de tineri care il aclamau.

În perioada 31 august – 2 septembrie 2010, în Basarabia au avut loc o serie de evenimente culturale menite să marcheze Ziua Limbii Române în Basarabia, sărbătorită anual pe 31 august. Evenimentele au fost organizate de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti dar si de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni in parteneriat cu Primaria din Chisinau. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.