Acasă Uncategorized Chisinau: Ministrul Baconschi inaugurează Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chisinau

Chisinau: Ministrul Baconschi inaugurează Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chisinau

DISTRIBUIȚI

94326 – 29092010 Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, efectuează, pe 29 şi 30 septembrie a. c., o vizită în Republica Moldova. Vizita include întrevederi cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat şi cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă.

Teodor Baconschi va participa, totodată, la inaugurarea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, alături de preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici. Noul Institut Cultural va contribui la consolidarea spaţiului cultural comun, regăsirea valorilor şi tradiţiilor comune şi protejarea şi promovarea limbii române. 

De asemenea, seful diplomaţiei române va lua parte joi, 30 septembrie 2010, la cea de-a treia reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. Această iniţiativă a României, la care s-a raliat şi Franţa, oferă o platformă foarte utilă pentru promovarea vocaţiei europene a statului vecin.

Deschiderea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău  face parte din politica de extindere a reţelei institutelor culturale româneşti din străinătate. Înfiinţarea Institutului Cultural la Chişinău a constituit o prioritate a politicii externe româneşti, înscriindu-se în demersurile MAE şi ICR vizând păstrarea identităţii culturale a românilor din afara graniţelor României. Petre Guran a fost numit directorul Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu”.

Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova este o iniţiativă a României, la care s-a raliat şi Franţa, lansată la 25 ianuarie 2010, şi are ca obiectiv principal sprijinirea noului proces democratic de la Chişinău, o coordonare şi un dialog real şi consistent între Grup şi autorităţile Republicii Moldova şi, pe de altă parte, o informare constantă între membrii săi. Se doreşte a fi un cadru eficient pentru reunirea eforturilor statelor membre UE interesate de promovarea democratizării şi apropierii Republicii Moldova de standardele şi valorile europene. Grupul este o structură informală, deschisă tuturor statelor membre UE, care şi-a confirmat utilitatea în ceea ce priveşte sprijinirea eforturilor de democratizare, reformă şi apropiere de standardele şi valorile europene ale statului vecin. Reuniunea de la Chişinău din 30 septembrie este cea de-a treia, precedentele fiind organizate la 25 ianuarie 2010, la Bruxelles şi 14 iunie 2010, la Luxemburg. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.