Acasă Uncategorized Galati: Procurorul generala al Parchetului de pe langa Curtea de Apel trimis...

Galati: Procurorul generala al Parchetului de pe langa Curtea de Apel trimis in judecata pentru trafic de influenta, santaj si fals in declaratii

DISTRIBUIȚI

93918 – 16092010 – Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi au dispus trimiterea în judecată a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile: trafic de influenţă, în formă continuată, şantaj, fals în declaraţii, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată.

 

 

 

 

Au mai fost trimişi în judecată: Vasile Bogdan, administrator al S.C. Ciscom S.R.L. Focşani, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, Costel Pohrib, administrator al S.C. FKG Montage Service S.R.L. Tecuci şi S.C. Galtrade S.R.L. Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, Alexandru Şerban, agent de poliţie, şeful Postului de Poliţie Vânători, judeţul Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj; Dumitru Căzma, notar public, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj; Petrică Tudosă, director la Direcţia Silvică Vrancea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, Ion Popescu, fost procuror inspector la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă, Alexandru Bălan, avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de mărturie mincinoasă, Dorel Dumitraşcu, administrator al SC Dorecom Impex SRL Reghiu, judeţul Vrancea, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile: fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii; Lili Dediu, administrator al SC Piact cf Spiact Galaţi SA, director al ziarului local Imparţial, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii.

În perioada februarie-iulie 2009, Gâlcă, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a pretins, a acceptat promisiunea oferirii şi a primit de la Bogdan Vasile, administrator al S.C. Ciscom S.R.L. Focşani, diverse foloase necuvenite (cum ar fi mese gratuite la restaurant şi produse alimentare în valoare de 3.200 lei) în scopul de a determina pe funcţionarii Prefecturii Vrancea să elibereze în favoarea lui Bogdan Vasile un titlu de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 15 ha situat în intravilanul municipiului Focşani. Eliberarea actului respectiv urma să se realizeze în detrimentul altor persoane îndreptăţite să primească titlul de proprietate respectiv.

În luna iunie 2009, Gâlcă a acceptat promisiunea oferirii unor foloase materiale (cum ar fi produse alimentare), de la Pohrib, în scopul de a determina un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi să nu efectueze cercetări şi să adopte o soluţie de netrimitere în judecată a unei persoane faţă de care se efectuau acte de urmărire penală cu privire la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În luna mai 2009, Gâlcă a acceptat propunerea lui Dumitru Cozma, notar public, de a constrânge o persoană să înmâneze suma de 5.000 lei lui Cozma sub ameninţarea că, în caz contrar, i se va întocmi un dosar penal şi că va fi chemată în mod repetat la organele de urmărire penală, cu consecinţa aplicării unei pedepse cu închisoarea. La rândul său, Şerban Alexandru, în perioada aprilie-septembrie 2009, în calitate de şef al Postului de Poliţie Vânători, judeţul Galaţi, a acceptat propunerea lui Cozma şi a exercitat asupra persoanei respective acelaşi tip de presiuni, în mod repetat. Întocmirea dosarului penal s-a realizat deşi starea de fapt era de competenţa unei instanţe civile. În aceste condiţii, persoana ameninţată i-a remis lui Cozma Dumitru suma de 2.000 lei, sumă care nu i-ar fi fost remisă în condiţii normale.

În perioada aprilie-iunie 2009, Gâlcă a acceptat promisiunea oferirii şi a primit foloase necuvenite de la inculpatul Tudosă Petrică promiţându-i că va obţine menţinerea sa în funcţia de director coordonator sau cel puţin de director coordonator adjunct la Direcţia Silvică Vrancea prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari publici. Intervenţia s-a realizat prin intermediul inculpaţilor Popescu Ion şi Bălan Alexandru şi a avut drept consecinţă menţinerea lui Tudosă Petrică în funcţia respectivă. Fiind audiaţi în calitate de martori în prezentul dosar penal, inculpaţii Popescu Ion şi Bălan Alexandru au făcut afirmaţii mincinoase, în sensul că Gâlcă Dinu nu le-ar fi cerut să intervină pe lângă funcţionarii publici respectivi pentru menţinerea în funcţie a lui Tudosă Petrică. Foloasele pretinse şi primite de Gâlcă Dinu de la Tudosă Petrică au constat în înlesnirea întocmirii şi aprobării documentaţiei pentru schimbarea destinaţiei terenului forestier deţinut de mătuşa soţiei lui Gâlcă Dinu, transmis acestuia prin testament, în localitatea Lepşa, comuna Tulnici, jud. Vrancea, plata contravalorii construcţiei gardului împrejmuitor la acest teren, în sumă de 1.000 lei şi materialele necesare construcţiei acestuia în valoare de 2.241,06 lei cât şi înlesnirea construcţiei unei vile pe acelaşi teren.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a achiziţionării materialelor de construcţie menţionate mai sus, Gâlcă l-a determinat pe Dumitraşcu Dorel să întocmească în fals şi să înregistreze în evidenţa contabilă a firmei sale mai multe documente contabile (bonuri fiscale, avize de însoţire a mărfii). O parte din aceste acte contabile le-a remis lui Gâlcă, iar pe altele le-a prezentat procurorilor anticorupţie cu ocazia efectuării cercetărilor în acest dosar penal. De asemenea, Gâlcă nu a menţionat în cuprinsul a şase declaraţii de avere depuse în perioada anilor 2007 – 2009 că deţine o clădire în municipiul Galaţi şi că a înstrăinat-o, cât şi că are o datorie în valoare de 250.000 lei către o societate comercială din Galaţi. La rândul său, Dediu nu a înregistrat în evidenţele contabile ale firmei sale veniturile realizate din construirea imobilului menţionat mai sus, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 90.387,50 lei (reprezentând impozit pe profit şi TVA).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.