Acasă Uncategorized Giurgiu: Un salariat sustine doi pensionari la Giurgiu

Giurgiu: Un salariat sustine doi pensionari la Giurgiu

DISTRIBUIȚI

94232 – 27092010Judeţul Giurgiu se află pe primul loc în ţară într-un top al discrepanţelor dintre numărul salariaţilor şi cel al pensionarilor, potrivit datelor centralizate, la sfârşitul lunii iunie, de Institutul Naţional de Statistică, acesta fiind şi motivul pentru care contribuţiile sociale sunt foarte mari. Statistic vorbind, la nivelul judeţului Giurgiu erau, la sfârşitul lunii iunie, 31.518 salariaţi, care susţineau 61.734 de pensionari.

Analiştii economici apreciază că Giurgiu, alături de Călăraşi, Ialomiţa şi Teleorman compun al doilea pol de sărăcie din ţară, după Regiunea Nord-Est. În anii ’70, întreaga zonă a fost dezvoltată artificial, iar după schimbarea regimului, fabricile mari s-au închis. Soluţia preferată la acel moment de autorităţi era pensionarea anticipată, pentru a evita valurile de şomeri şi protestele. Aceste persoane, alături de pensionaţii pe caz de boală şi de cei care primesc pensia minimă, care ar trebui considerată ajutor social, umflă artificial numărul românilor care îşi primesc veniturile din fondul de pensii.

Reprezentanţii patronatelor susţin că 34% din numărul total de pensii sunt discutabile, iar aprobarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu a făcut ca, în unele cazuri, pensionarii să trăiască mai bine decât salariaţii care au familii  şi copii. Analiştii spun că totul porneşte de la faptul că pensionarii sunt cel mai mare bazin electoral, România fiind o ţară de asistaţi, cu o politică orientată spre trecut, unde salariatul este cel mai năpăstuit personaj.

Peste această problemă se suprapune una naturală, iar rezultatul nu poate fi altul, în condiţiile în care legislaţia nu încurajează creşterea natalităţii şi se ajunge la îmbătrânirea populaţiei active. În aceste condiţii, autorităţile încearcă acum să reducă numărul de pensionari crescând vârsta de pensionare. Astfel, în anul 2030, românii vor ieşi la pensie la 65 de ani. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.