Acasă Uncategorized Lisabona: Titus Corlatean reproseaza autoritatilor de la Bruxelles sub-reprezentarea Romaniei in structurile...

Lisabona: Titus Corlatean reproseaza autoritatilor de la Bruxelles sub-reprezentarea Romaniei in structurile institutiilor europene

DISTRIBUIȚI

94335 – 29092010  Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean, a participat în perioada 27-28 septembrie a.c., la Lisabona, la Reuniunea privind Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE), organizată de Parlamentul portughez – Adunarea Republicii.

La reuniune au participat preşedinţii Comisiilor pentru politică externă din Parlamentele naţionale ale statelor membre UE, trimisul Înaltului Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Michael Mathiesse, europarlamentarul Elmar Brok, raportor pe subiectul SEAE al Comisiei pentru politica externa a Parlamentului European.

În cele două intervenţii ale sale, Titus Corlăţean a atras atenţia asupra faptului că, după primul tur de recrutări în SEAE, prin care au fost alocate 28 de posturi în structurile de conducere, României nu i-a fost alocat nici un post diplomatic, în ciuda candidaturilor solide prezentate. Mai mult, senatorul român a avertizat şi asupra sub-reprezentării României în structurile instituţiilor europene de profil, ceea ce riscă să genereze o problemă de ordin politic.

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a insistat asupra necesităţii asigurării respectării principiului reprezentării echitabile şi echilibrate a tuturor Statelor Membre în structurile SEAE, inclusiv în funcţii de conducere, atât în Centrala de la Bruxelles cât şi în Delegaţiile din alte state. Corlăţean a subliniat că procesul de selecţie pentru SEAE trebuie să ia în considerare experienţa reprezentanţilor din diferite State Membre pe o anumită relaţie, cu privire la care, în mod tradiţional, există o expertiză calificată din partea diplomaţiilor respectivelor ţări.

Senatorul român a anunţat că va ridica problema reprezentării în cadrul SEAE şi la viitoarea Conferinţă a preşedinţilor comisiilor pentru politică externă din parlamentele naţionale din Statele Membre ale Uniunii Europene (COFAC) organizată la Bruxelles în data de 18 octombrie 2010, cu participarea Înaltului Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

În plan intern, Comisia pentru politică externă va exercita competenţa de control în relaţia cu executivul în legătură cu acest subiect şi va analiza modalităţile de promovare a candidaţilor români.

În acest context, reacţii similare ale mai multor preşedinţi de Comisii parlamentare pentru politică externă din State Membre UE, în special central şi est-europene.

În marja reuniunii, Titus Corlăţean a avut întâlniri cu omologii din Belgia (Preşedinţia semestrială a UE), Italia, Suedia, Polonia, Portugalia, Lituania, Slovenia, precum şi din state candidate – Croaţia şi Turcia. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.