Acasă Uncategorized New York: Liderii mondiali se reunesc pentru a negocia masurile care trebuie...

New York: Liderii mondiali se reunesc pentru a negocia masurile care trebuie adoptate pentru atingerea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului

DISTRIBUIȚI

94019 – 20092010 – Reuniunea la nivel înalt de la New York privind obiectivele de dezvoltare ale mileniului Liderii mondiali se vor reuni pe 22 septembrie a. c. la New York pentru a negocia măsurile care trebuie adoptate pentru atingerea Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM) până în 2015, principalul obiectiv fiind eradicarea sărăciei extreme.

Din partea Uniunii Europene, vor participa José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei, Andris Piebalgs, comisarul pentru dezvoltare, şi Kristalina Georgieva, comisarul pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză.

Uniunea Europeană s-a angajat în mod ferm să sprijine realizarea obiectivelor OMD peste tot în lume, până în 2015. Acest lucru rămâne posibil dacă toţi partenerii dau dovadă de un angajament politic ferm, operează schimbările de politici necesare şi iau măsuri concrete. Progresele obţinute variază, de la un obiectiv la altul şi de la o regiune la alta, precum şi între şi în interiorul diferitelor ţări. În cazul anumitor obiective, precum accesul la învăţământul primar, s-au înregistrat progrese importante. Alte obiective (mortalitatea infantilă şi maternă sau reţelele de canalizare, de exemplu) au fost neglijate şi trebuie să fie tratate cu prioritate. Eforturile trebuie să se concentreze asupra regiunilor şi ţărilor celor mai îndepărtate. Ţările aflate în situaţii de conflict sau fragile trebuie să se bucure de o atenţie specială. Ţările în curs de dezvoltare trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi iniţiativă, în special prin includerea obiectivelor de dezvoltare în strategiile lor naţionale de dezvoltare.

Uniunea Europeană este convinsă că obiectivele ODM sunt indisociabile unele de altele, sunt interdependente, se sprijină unele pe altele, de aceea este necesară o abordare globală, bazată pe respectarea drepturilor omului, care să ia în considerare contextele locale. Poziţia Uniunii Europene este că obiectivele depinde de respectarea drepturilor omului, a egalităţii între sexe, de democraţie, buna guvernare, dezvoltare, pace şi securitate, precum şi mediu şi energie.

Cele opt obiective de dezvoltare ale mileniului adoptate de liderii mondiali în 2000, care trebuie să fie îndeplinite până în 2015, au stabilit indicatori cantitativi pentru, între altele, reducerea sărăciei şi a foametei, a mortalităţii infantile şi materne, lupta împotriva HIV/AIDS, precum şi împotriva altor boli. De asemenea, au fost formulate obiective în ceea ce priveşte educaţia, ocuparea forţei de muncă, egalitatea între sexe şi dezvoltarea durabilă.

În cadrul ODM, Uniunea Europeană s-a angajat să crească fondurile destinate ajutorului public pentru dezvoltare la 0,7 % din venitul naţional brut (VNB), până în 2015. Din 2000, Europa şi-a dublat ajutorul acordat ţărilor în curs de dezvoltare. În 2009, acesta se ridica la 49 miliarde euro, adică 0,42 % din VNB al Uniunii. Deşi continuă să rămână cel mai generos donator la nivel mondial, acordând mai mult de jumătate din ajutorul pentru dezvoltare, Uniunea Europeană nu şi-a îndeplinit obiectivul intermediar colectiv de a creşte ajutorul public pentru dezvoltare la 0,56% din VNB pentru  2010.

La data de 21 aprilie, Comisia Europeană a adoptat un plan ambiţios de acţiune cu 12 puncte, menit să accelereze progresele Uniunii privind realizarea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Acest document a fost primit în mod favorabil de către Consiliul de miniştri ai afacerilor externe, la reuniunea din iunie. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.