Acasă Uncategorized New York: Ministrul Baconschi cere UE si SUA sa puna accentul pe...

New York: Ministrul Baconschi cere UE si SUA sa puna accentul pe traseul European al Serbiei si sa coordoneze situatia din Bosnia

DISTRIBUIȚI

94098 – 22092010 – Ministrul român al Afacerilor Externe Teodor Baconschi a participat marţi la reuniunea ministerială UE-SUA şi la dineul transatlantic găzduit de secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, în contextul reuniunilor la nivel înalt ale ONU ce se desfăşoară în această perioadă la New York.

Reuniunea ministerială UE – SUA s-a axat pe teme de actualitate de pe agenda internaţională şi regională: Pakistan, procesul de pace din Orientul Mijlociu, Balcanii de Vest şi situaţia din Iran. „Eforturile susţinute ale UE şi SUA au ajutat ţările din Balcanii de Vest să-şi consolideze democraţia şi să îşi promoveze reformele economice. Un accent special ar trebui pus acum pe traseul european al Serbiei şi coordonarea UE-SUA in Bosnia”, a declarat ministrul Baconschi.

La dineul oferit de secretarul de stat al SUA au participat miniştrii afacerilor externe ai ţărilor membre NATO şi UE, reprezentând ocazia pentru un schimb informal de opinii privind cele mai importante subiecte de pe agenda transatlantică. Discuţiile s-au axat pe securitatea europeană, în special Noul Concept Strategic al NATO şi apropiatul summit de la Lisabona, relaţiile NATO-Rusia şi misiunea din Afganistan.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat, cu această ocazie, priorităţile României privind Noul Concept Strategic al NATO şi a atras atenţia asupra importanţei summit-ului de la Lisabona. „Summit-ul NATO de la Lisabona, programat pentru această toamnă, va demara o dezbatere decisivă privind consolidarea Alianţei. Va fi, indiscutabil, Summit-ul Noului Concept Strategic – un moment crucial pentru întărirea unităţii în ceea ce priveşte obiectivele şi viziunea Aliaţilor, în acest context internaţional nesigur şi de constrângeri financiare”, a declarat ministrul Baconschi.

România îşi doreşte, de asemenea, ca partenerii europeni si euroatlantici să îşi menţină atenţia asupra diferitelor zone de instabilitate din vecinătatea Alianţei – cum ar fi vecinătatea estică, zona Mării Negre, Orientul Mijlociu şi regiunea mediteraneană –, menţinerea politicii uşilor deschise şi întărirea cooperării Alianţei cu UE, ONU şi OSCE.

Ministrul Teodor Baconschi a reiterat determinarea României de a susţine eforturile comunităţii internaţionale pentru stabilizarea Afganistanului, inclusiv în ceea ce priveşte dimensiunea civilă şi formarea în domeniul instituţional.

Programul de astăzi al ministrului Afacerilor Externe cuprinde participarea la reuniunea ministerială informală NATO-Rusia, dejunul ministerial de lucru UE – Federaţie Rusă, o serie de întrevederi bilaterale cu omologii din alte state, cât şi întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii româneşti din New York şi cu reprezentanţii principalelor organizaţii evreieşti din SUA.

Ministrul Baconschi, face parte, în perioada 21-24 septembrie 2010, din delegaţia României condusă de prim-ministrul Emil Boc la evenimentele dedicate celei de a 65-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Cea de a 65-a sesiune a Adunării Generale a ONU se desfăşoară în contextul menţinerii unui curs ascendent al multilateralismului, reconfirmat prin recunoaşterea complexităţii unor teme de interes global precum Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, schimbările climatice, neproliferarea nucleară, pandemiile globale, criza economică, situaţia din Afganistan. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.