Acasă Uncategorized New York: Romania promoveaza cooperarea intre ONU si organizatiile regionale in mentinerea...

New York: Romania promoveaza cooperarea intre ONU si organizatiile regionale in mentinerea pacii

DISTRIBUIȚI

94202 – 24092010 Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a participat joi, la deschiderea dezbaterilor de politică generală ale celei de-a 65-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Tema principală a celei de-a 65-a sesiuni a AG ONU – enunţată de preşedintele ales al sesiunii (Joseph Deiss, Elveţia) – este „Consolidarea rolului central al ONU în guvernarea globală”.

România dispune de o credibilitate sporită în planul cooperării cu ONU, conferită de acţiunile sale articulate şi de promovare a unor formule instituţionale inovatoare, care au condus la continuarea prezenţei în România a celor mai semnificative agenţii ale ONU (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, UNICEF, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie), a Centrului UNESCO pentru Învăţământ Superior sau chiar la crearea în România a unor instituţii noi (Centrul de Tranzit de Urgenţă pentru Refugiaţi şi Programul de Instruire a Personalului de Protecţie al ONU).

România urmăreşte, în acest context, obiectivul strategic al consolidării profilului său politic regional şi global. În acelaşi timp, susţine în mod activ eforturile UE de a valorifica, în calitate de protagonist global, noul statut politic decurgând din prevederile Tratatului de la Lisabona şi recunoscut pe plan legal şi procedural de Adunarea Generală.

România promovează temele tradiţionale circumscrise întăririi cooperării între ONU şi organizaţiile regionale şi sub-regionale în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, susţinerea dezvoltării şi promovarea democraţiei şi drepturilor omului.

Ministrul Afacerilor Externe a luat parte, în cursul zilei de joi, 23 septembrie, şi la summit-ul Consiliului de Securitate al ONU pe tema „Asigurarea unui rol eficient al Consiliului de Securitate în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.