Acasă Uncategorized New York: Romania transmite Rusiei dorinta de a transforma regiunea Marii Negre...

New York: Romania transmite Rusiei dorinta de a transforma regiunea Marii Negre dintr-o “zona de competitie” intr-o “zona de cooperare”

DISTRIBUIȚI

94137 – 23092010 – Romania Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi a participat miercuri, 22 septembrie, la New York, la reuniunea ministerială informală NATO – Rusia şi la dejunul ministerial de lucru UE – Federaţia Rusă.

Reuniunea ministerială informală NATO – Rusia a vizat cele mai importante subiecte de pe agenda comună: provocările de securitate în secolul XXI, securitatea şi stabilitatea în Afganistan, apărarea antirachetă, combaterea terorismului, a traficului de droguri şi a pirateriei, Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (CFE).

„Scopul acestei reuniuni a fost acela de a vedea ce substanţă are agenda eventualei întâlniri la vârf a Consiliului NATO-Rusia, în marja Summit-ului NATO de la Lisabona din noiembrie”, a declarat ministrul Teodor Baconschi după întrevedere.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că pentru „un destin strategic comun în secolul XXI” al NATO şi al Rusiei trebuie să existe „dovada că sunt împărtăşite aceleaşi valori fundamentale. Acest lucru implică respectarea actualului angajament pentru arhitectura de securitate unică în Europa şi deschide posibilitatea unor cooperări consolidate NATO-Rusia pe o serie de subiecte, precum stabilitatea Afganistanului, combaterea terorismului, a traficului de droguri şi a pirateriei, precum şi subiectul mai delicat al controlului armamentelor, dezarmarea şi neproliferarea”. 

“Există, cu siguranţă, loc de îmbunătăţire în relaţia bilaterală şi considerăm că există potenţial nefolosit în acest sens. România se numără printre acele ţări care cred că nu lipseşte nici cadrul general şi nici instrumentele pentru o cooperare mai bună. Ceea ce este necesar din partea tuturor celor implicaţi este adoptarea unei viziuni corecte şi o voinţă politică pentru a aborda problema într-o manieră constructivă”, a punctul şeful diplomaţiei române.

În ceea ce priveşte apărarea antirachetă, ministrul Afacerilor Externe a apreciat „atmosfera pozitivă” conturată în acest context. „România este deschisă spre identificarea unor noi oportunităţi de cooperare pragmatică cu Rusia în cadrul Consiliului NATO-Rusia (NRC), inclusiv în domeniul apărării antirachetă, în decursul dezvoltării proiectului şi, bineînţeles, în condiţiile în care există un interes în acest sens din partea Rusie”, a declarat ministrul.

Ministrul Baconschi a reiterat susţinerea activă a României pentru iniţiativa SUA de a revizui controlul armelor convenţionale în Europa, subliniind că acest demers trebuie să se bazeze pe elementele centrale ale CFE şi ale Tratatului Adaptat CFE şi pe angajamentele legale şi politice reciproce.

Dejunul ministerial de lucru UE – Federaţia Rusă, cu participarea ministrului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, s-a axat pe identificarea celor mai bune formate de cooperare şi parteneriate pentru gestionarea problemelor de interes comun din vecinătate. Un accent deosebit a fost pus, în acest context, şi asupra conflictelor îngheţate din Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud şi Nagorno-Karabah.

“România are un interes crescut pentru intensificarea cooperării dintre UE şi Federaţia Rusă în legătură cu chestiunile ce vizează securitatea şi stabilitatea, într-o manieră deschisă şi transparentă, fără a aduce prejudicii principiului autonomiei de decizie”, a declarat, în cadrul dejunului de lucru, şeful diplomaţiei române.

Ministrul Teodor Baconschi a accentuat importanţa asumării unor angajamente ferme pentru cooperarea concretă cu partenerii din Federaţia Rusă. “Transmitem înalta noastră apreciere pentru contribuţia Rusiei la operaţiunea Atalanta, de combatere a pirateriei din largul coastelor somaleze. Această cooperare de succes demonstrează potenţialul existent pentru viitoare cooperări, inclusiv în vecinătatea comună. Ne dorim să transformăm regiunea extinsă a Mării Negre dintr-o ‘zonă de competiţie’ în ‘zonă de cooperare’ ”, a evidenţiat ministrul Afacerilor Externe.

Alte teme abordate în cadrul întâlnirii de lucru au fost Summit-ul OSCE de la Astana, Kazahstan (1-2 decembrie 2010), situaţia din Afganistan şi Pakistan, situaţia din zona Hornului Africii (Somalia, Etiopia, Kenya şi pirateria). www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.