Acasă Uncategorized Petrosani: Ancheta privind cauzele incendiului de la Maternitatea Giulesti continua la Petrosani

Petrosani: Ancheta privind cauzele incendiului de la Maternitatea Giulesti continua la Petrosani

DISTRIBUIȚI

93482 – 02092010 – Expertiza tehnică efectuată de specialiştii de la INSEMEX Petroşani, care va stabili cauzele ce au provocat incendiul de la Maternitatea Giuleşti, se află într-un stadiu avansat de finalizare. La începutul acestei săptămâni procurorul Marius Iacob, împreună cu inspectorul şef adjunct ITM Bucureşti, Ştefan Mareş, au adus documentele necesare continuării expertizei tehnice efectuate de specialiştii de la institutul din Petroşani. Incendiul de la Maternitatea Giuleşti, în urma căruia şase bebeluşi şi-au pierdut viaţa,

 

 

 

 

 

 

continuă să fie în primplanul dezbaterilor opiniei publice. La această dată, specialiştii din cadrul INSEMEX Petroşani analizează cauzele care au produs această tragedie, expertiza tehnică efectuată de către aceştia fiind cea care va elucida misterul ce încă mai învăluie tragicul eveniment. De asemenea, această expertiză va „cântări” greu în stabilirea vinovaţilor.

Dovezi noi – Procurorul Marius Iacob şi inspectorul şef adjunct ITM Bucureşti s-au deplasat marţi, la Petroşani pentru a aduce specialiştilor de la INSEMEX documente noi care să faciliteze continuarea expertizei tehnice cu privire la cauza incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Potrivit procurorului Marius Iacob, aceste documente vor veni în sprijiunul finalizării anchetei. „Am constatat că specialiştii care lucrează la această expertiză sunt într-un stadiu foarte avansat şi că fac eforturi deosebite pentru a finaliza această expertiză. Rezultatele expertizei tehnice vor constitui elementul de bază în cazul anchetei pe care o desfăşurăm. Am stabilit de comun acord că se mai impune clarificarea unor aspecte legate de prezenţa anumitor obiecte în acel salon, pentru care vom face mai multe audieri şi în cel mai scurt timp le vom pune la dispoziţie aceste materiale pe care le vom obţine”, a declarat, la Petroşani, procurorul Iacob.

„Salonul Groazei”, reconstituit – Procurorul Marius Iacob a vizitat o „cameră asemănătoare salonului de la Maternitatea Giuleşti”, amenajată la INSEMEX. Potrivit declaraţiilor acestuia, până la această dată, specialiştii au stabilit că în salonul în care s-a produs traguicul eveniment nu a fost nicio explozie. „S-a stabilit, cu certitudine, că nu a fost o explozie în acea încăpere, ci un incendiu care a izbucnit dintr-o zonă în care se afla aparatul de aer condiţionat. Noi ne bazăm foarte mult pe expertizele pe care le fac specialiştii de la INSEMEX, colaborarea cu aceştia fiind mai veche”, a mai completat Iacob. Alături de Iacob, la Petroşani s-a aflat şi inspectorul şef adjunct al ITM Bucureşti, Ştefan Mareş. Acesta a precizat că în ceea ce priveşte ancheta demarată de către ITM, rezultatele vor fi cunoscute numai la finalizarea anchetei. „Din punct de vedere al sănătăţii şi securităţii în muncă, despre cauzele şi împrejurările care au condus la acest eveniment vom putea vorbi numai după finalizarea expertizei. Vom fi în stare să spunem atunci exact ce s-a întâmplat şi din punct de vedere organizatoric şi din punct de vedere tehnic”, a declarat Mareş. Specialiştii INSEMEX studiază „fenomenul Maternitatea Giuleşti” într-un spaţiu amenajat similar cu cel în care a avut loc incidentul. „Aparatele medicale şi toate echipamentele sunt poziţionate exact aşa cum au fost înainte de producerea evenimentului. Până în acest moment am încercat să simulăm, să modelăm, să creăm diverse scenarii de verificare a ipotezelor care au putut conduce la producerea evenimentului. Cercetările sunt în plină desfăşurare.”, a precizat directorul INSEMEX, Constantin Lupu.

Simulare de incendiu – Cei de la INSEMEX au primit, o documentaţie „voluminoasă” pe care vor trebui să o analizeze. De asemenea, simulările în cadrul laboratorului de cercetare vor continua pentru a putea fi stabilită cu certitudine cauza care a provocat tragedia de la Maternitatea Giuleşti. „S-a simulat un incendiu, un focar bine conturat de această dată între birou şi dulăpiorul cu şase sertare. Prin senzorii amplasaţi în această încăpere s-a urmărit evoluţia temperaturii şi dirijarea fumului în situaţia în care instalaţiile erau oprite sau pornite. S-a încercat să se stabilească temperaturile de înmuiere sau de deformare a materialelor combustibile din secţie, în special materialul plastic fie de la incubatoare, fie de la instalaţia de aer condiţionat, fie de la tabloul de siguranţă existent în încăpere. Acest fapt ne va ajuta să definim clar la ce temperatură a fost în acel moment în acea zonă. Nu pot să spun acum temperatura”, a spus directorul INSEMEX. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.