Acasă Uncategorized Sofia: Guvernul de la Sofia vrea sa aduca in tara peste 500.000...

Sofia: Guvernul de la Sofia vrea sa aduca in tara peste 500.000 de bulgari din Republica Moldova si Ucraina

DISTRIBUIȚI

94154 – 23092010 –Mai mult de 500 000 de etnici bulgari din Basarabia și sud-vestul Ucrainei sunt eligibili pentru a deveni cetăţeni bulgari, dupa cum a declarat ministrul bulgar pentru diaspora și religie, Bozhidar Dimitrov, citat de Romanian Global News.

Potrivit statisticii oficiale în Republica Moldova locuiesc 250 de mii de etnici bulgari şi 300 de mii în Ucraina. „Din 2002, peste 28 de mii de persoane din Republica Moldova au primit cetăţenia bulgară, dintre care circa 20 de mii locuiesc acum în Bulgaria”, a subliniat Dimitrov.

Comunitatea moldovenilor de origine bulgară s-a format în Republica Moldova între secolele 18-19 ca urmare a represiunii otomane exercitată asupra Bulgariei.

„Aproape 40% din bulgarii din Macedonia (adica slavii macedoneni – nota redactiei portalului), care au obtinut cetatenia bulgara, au emigrat in Bulgaria, in timp ce alt procent de 40% au ramas in Macedonia. Aparent ei folosesc pasaportul bulgaresc pentru a circula mult mai usor, si uneori pentru a fi protejati impotriva represiunilor autoritatilor FYROM. Doar 20% dintre macedonenii care au luat cetatenie bulgara au ales sa plece in alte tari europene” a explicat ministrul diasporei din Bulgaria.

Declaratiile au fost facute in cadrul primul seminar national al bulgarilor din Basarabia, care se intituleaza „Pamantul meu, Bulgaria mea” (titlul unei cunoscute melodii bulgaresti). Oficialii spun ca regiunea istorica a Moldovei de azi si a sudului Ucrainei adapostesc o comunitate importanta de etnici bulgari. Manifestarea a fost organizata de Fundatia Bulgarilor din Basarabia si este sprijinita de alte organizatii neguvernamentale si de Ministrul Diaporei,  Bozhidar Dimitrov.

Organizatorii si-au exprimat gratitudinea pentru modul personal de implicare al ministrului bulgar si demersurile sale de sprijinire a comunitatii istorice de bulgari din Basarabia si Ucraina. Intr-o ceremonie speciala organizatorii i-au oferit ministrului o lumanare speciala „Bine ati venit in Bulgaria” de 13 kg greutate si 70 cm intaltime facuta din traditionalul ulei de tradafir bulgaresc. „Este un semn de multumire pentru faptul ca numai in acest an 76 000 de bulgari au reusit sa obtina cetatenia bulgara si sa vina inapoi in tara lor de bastina”, au anuntat organizatorii.

Potrivit ministrului pentru Bulgarii din Diaspora, Bojidar Dimitrov, 2,5 milioane de persoane cu origini bulgare locuiesc în Macedonia, Albania, Kosovo, România, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Turcia, Rusia şi în alte foste republici sovietice. Majoritatea vor să obţină cetăţenia bulgară, în vreme ce 70%  intenţionează să se restabilească în Bulgaria, să cumpere o locuinţă şi să găsească un loc de muncă. Ministrul consideră că acest lucru poate contribui la soluţionarea crizei demografice a Bulgariei.

Bojidar Dimitrov este fost director al Muzeului de Istorie al Bulgariei din Sofia si autorul unei carti cu titlul « Bulgarii, primii Europeni www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.