Acasă Uncategorized Sofia: Presedintele Basescu a spus si in Bulgaria ca problematica romilor necesita...

Sofia: Presedintele Basescu a spus si in Bulgaria ca problematica romilor necesita o abordare europeana

DISTRIBUIȚI

94167 – 24092010 – Preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat ieri o vizită oficială în Republica Bulgaria, la invitaţia omologului său, Gheorghi Pârvanov. Cu ocazia vizitei, şeful statului român a avut convorbiri oficiale cu preşedintele Republicii Bulgaria, Gheorghi Pârvanov, precum şi întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Tsetska Tsacheva. În cadrul discuţiilor, cei doi şefi de stat au reafirmat hotărârea României şi Bulgariei de a promova un dialog deschis, constructiv şi solidar, ca state vecine,

 

 

 

 

 

 

prietene şi partenere în cadrul UE şi NATO. Cu prilejul vizitei, au fost semnate patru documente bilaterale, în domeniul economiei, transporturilor, afacerilor interne şi finanţelor. 

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală sectorială, România şi Bulgaria, ca state membre ale UE şi vecine la Dunăre, au oportunităţi deosebite nu numai în domeniul economic dar şi în cel al transporturilor. Au fost analizate împreună cu partea bulgară modalităţile prin care poate fi intensificată această cooperare. Finalizarea lucrărilor de construcţie la podul Calafat – Vidin şi construirea unor poduri şi hidrocentrale noi sunt un domeniu prioritar al cooperării dintre cele două state.

Referitor la securitatea energetică, preşedintele Băsescu a subliniat interesul României pentru materializarea diversificării surselor şi a căilor de transport. A fost convenită intensificarea cooperării în domeniul energiei, dincolo de proiectele aflate deja în derulare, precum Nabucco şi interconectarea sistemelor naţionale de transport al gazelor naturale. În acest context, preşedintele României a invocat proiectul interconectorului AGRI.

Agenda europeană a ocupat un loc important în cadrul convorbirilor. Datorită apartenenţei comune la UE, Bulgaria şi România promovează împreună o serie de proiecte comune. Atât preşedintele Băsescu, cât şi preşedintele Pârvanov au reconfirmat hotărârea ferma de a depune toate eforturile pentru ca România şi Bulgaria să adere împreună la spaţiul Schengen, conform calendarului stabilit. De asemenea, ambii şefi de stat au fost de acord că o conexiune de orice natură între procesul de aderare la spaţiul Schengen şi alte chestiuni, precum problematica romă, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, este inacceptabilă.  

În discuţiile privind incluziunea socială a comunităţii rome, preşedintele Băsescu a subliniat faptul că situaţia romilor, inclusiv situaţia specială a romilor nomazi, necesită o abordare europeană, complementară eforturilor naţionale ale ţărilor de origine şi ţărilor de destinaţie, pentru identificarea unor soluţii concrete pentru incluziunea romilor. În context, a fost reiterată importanţa respectării principiului liberei circulaţii a cetăţenilor europeni în spaţiul comunitar. În acelaşi timp, comunitatea romilor nomazi are obligaţia de a se conforma cadrului normativ al statului de reşedinţă.

În cadrul alocuţiunii susţinute la Forumul bulgaro-român al oamenilor de afaceri, preşedintele Traian Băsescu s-a referit la aportul sectorului privat la depăşirea actualei crize economice şi financiare. A pledat pentru implicarea activă a oamenilor de afaceri români şi bulgari la elaborarea Strategiei Dunărene a Uniunii Europene. Au fost trecute în revistă principalele teme aflate pe agenda regională şi internaţională, cele două părţi prezentând viziuni similare faţă de modul în care implicarea activă a Uniunii Europene şi NATO poate spori securitatea europeană şi internaţională.

 În cadrul convorbirilor cu Tsetska Tsacheva, preşedintele Adunării Naţionale, ambii interlocutori au subliniat faptul că acţiunea parlamentară capătă o relevanţă tot mai mare la nivel european, în special după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. În context, preşedintele Băsescu a pledat pentru revitalizarea dialogului parlamentar româno-bulgar.

Pe durata întâlnirii cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Republica Bulgaria, preşedintele Traian Băsescu a subliniat preocuparea constantă a statului român pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor şi disponibilitatea autorităţilor de a sprijini comunitatea de români din Republica Bulgară sub aspectul păstrării identităţii culturale, lingvistice şi religioase.

Programul vizitei a cuprins, de asemenea, şi vizitarea Bisericii Ortodoxe „Sfânta Treime” din Sofia.  www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.