Acasă Uncategorized Strasbourg: Corina Cretu critica discriminarea practicata de SUA in acordarea vizelor de...

Strasbourg: Corina Cretu critica discriminarea practicata de SUA in acordarea vizelor de calatorie

DISTRIBUIȚI

94152 – 23092010 –Corina Cretu, vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, a criticat introducerea de catre SUA a unei taxe de intrare pentru cetatenii UE si a pledat, in plenul reunit la Strasbourg, pentru eliminarea obligativitatii vizelor de calatorie pentru cetatenii romani. Europarlamentarul PSD a subliniat ca este nedrept şi trist că statele care şi-au rezolvat problema vizelor au uitat acest subiect. „Cred că e nevoie de mai multă solidaritate şi nu de egoisme locale”, a atras atentia Corina Cretu.

Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European considera că este regretabilă introducerea unei taxe de intrare în SUA, aceasta măsură contrazicand angajamentul SUA de a facilita mobilitatea transatlantică. „Nu cred însă că e cazul ca Uniunea Europeană să răspundă cu un gest reciproc faţă de cetăţenii americani. Nu reparăm o nedreptate cu o altă nedreptate. De aceea, soluţia trebuie găsită printr-o intensificare a dialogului bilateral, iar Comisia Europeană are, în acest sens, datoria de a depune eforturi sporite pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu SUA”, a precizat Corina Cretu, membra a delegatiei europarlamentare pentru relatiile cu SUA.

„Din păcate, această taxă injustă se adaugă unei alte măsuri discriminatorii impusă unilateral de Statele Unite unor state membre ale Uniunii Europene şi care afectează cooperarea şi încrederea transatlantică. Cetăţenii din patru ţări ale Uniunii au încă nevoie de viză de călătorie pentru Statele Unite: România, Bulgaria, Polonia şi Cipru. Cetăţenii ţărilor noastre nu pot călători în mod liber în SUA”, a aratat Corina Cretu in interventia sa.

„Este cu atât mai regretabil faptul că legislaţia americană în vigoare din iulie 2009 a îndepărtat într-o manieră descurajantă perspectiva integrării unora din aceste ţări în programul Visa Waiver, în condiţiile în care rata de refuz a solicitărilor rămâne principalul obstacol pentru eliminarea obligativităţii vizelor. Având în vedere faptul că această pondere a respingerilor depinde strict de decizia reprezentanţilor SUA, cred că e nevoie de eforturi suplimentare din partea americană pentru creşterea transparenţei în procesul de acordare a vizelor. De aceea, doresc să reînnoiesc apelul către Comisie de a insista pentru asigurarea unui tratament nediscriminatoriu tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, inclusiv a celor din statele pentru care mai este necesară viza de acces în Statele Unite”, a declarat Corina Cretu in cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.