Acasă Uncategorized Strasbourg: Parlamentul Europeaan solicita actiuni mai puternice ale UE pentru incluziunea romilor

Strasbourg: Parlamentul Europeaan solicita actiuni mai puternice ale UE pentru incluziunea romilor

DISTRIBUIȚI

93663 – 08092010 –  În dezbaterea privind situaţia populaţiei rome în Europa, deputaţii europeni aparţinând grupului politic PPE au subliniat necesitatea unei acţiuni UE mai puternice pentru incluziunilor romilor,  iar membrii S&D, ALDE, Verzilor/EFA şi GUE/NGL au condamnat acţiunile întreprinse de guvernul francez, catalogându-le a fi discriminatorii şi în  contradicţie cu legislaţia europeană. Potrivit comisarului european Reding, legalitatea măsurilor guvernului francez trebuie evaluată.

În numele Consiliului, secretarul de stat belgian pentru afaceri europene, Olivier Chastel, a reafirmat respectarea de către Consiliu a valorilor şi principiilor înscrise în tratat, precum „respectul principiilor statului de drept şi drepturile minorităţilor”. El a reamintit că fiecărui Stat Membru îi revine sarcina de a sprijini integrarea romilor. „Trebuie să existe dreptul la libera circulaţie, iar romii nu pot fi victime ale discriminării”.

Comisarul pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, a declarat că „Statele Membre sunt responsabile pentru asigurarea ordinii publice şi a securităţii cetăţenilor, dar orice măsură trebuie să respecte principiul proporţionalităţii”. Doamna Reding a luat notă de asigurările aduse de autorităţile franceze în ceea ce priveşte intenţia acestora de a nu discrimina populaţia romă. Totuşi, serviciile Comisiei Europene „verifică dacă ceea ce s-a declarat corespunde cu realitatea de la faţa locului”, a declarat aceasta. „Până în momentul de faţă, am identificat o serie de aspecte asupra cărora autorităţile franceze trebuie să furnizeze informaţii suplimentare”.

Livia Jaroka (PPE, HU) a reamintit că decizia cu privire la expulzare trebuie să se facă „de la caz la caz”, subliniind că „nimeni nu poate fi expulzat din simplul motiv că este rom”. Expulzările colective sunt de condamnat, dar în aceeaşi măsură trebuie condamnată şi lipsa de acţiune pentru eradicarea sărăciei şi a excluziunii sociale în rândurile acestei minorităţi. Ea a mai atras atenţia asupra importanţei integrării sociale a romilor cu ajutorului unei strategii comune europene.

Hannes Swoboda (S&D, AT) şi-a exprimat dezamăgirea faţă de răspunsul echivoc al Comisiei. „Este scandalos şi aş dori să ştiu dacă autorităţile franceze au încălcat sau nu legislaţia europeană”, a declarat deputatul, adăugând că alte ţări precum „poate Italia sau Ungaria” ar putea urma exemplul Franţei.

Renate Weber (ALDE, RO) a declarat că Franţa se foloseşte de un subterfugiu, profitând de situaţia vulnerabilă a romilor şi oferă romilor o sumă derizorie, cu condiţia ca aceştia să părăsească teritoriul francez. Ei o numesc „repatriere voluntară” dar este „o clară încălcare a legislaţiei europene şi internaţionale”. Ea a mai reliefat necesitatea ca Comisia să demonstreze că este într-adevăr gardianul principiilor şi valorilor europene.

Hélène Flautre (grupul Verzilor/ALE FR) a întrebat-o pe Viviane Reding, comisarul responsabil pentru drepturile fundamentale, dacă, după toate întâlnirile pe care le-a avut pe această temă, are tot o idee neclară privind acest subiect. Deputata a întrebat de asemenea dacă doamna comisar are nevoie de experţi şi dovezi suplimentare pentru a concluziona că această situaţie este de neacceptat, adăugând: „Încetaţi să refuzaţi asumarea responsabilităţii !”

Timothy Kirkhope (ECR, UK) a cerut colegilor săi să aştepte până când Comisia va prezenta o decizie formală. „Apoi putem face o evaluare informată, bazată pe fapte şi putem decide cum să acţionăm mai bine pentru integrarea populaţiei de origine romă, decât să acuzăm a priori un stat membru”. El a subliniat de asemenea că „acest continent nu trebuie să reînvie fantomele din trecut ale naţionalismului”. 

Cornelia Ernst (GUE/NGL, DE) a remarcat că „Sarkozy  violează legislaţia UE, libera circulaţie a persoanelor şi Carta Drepturilor Fundamentale”. „Aş dori să văd că aceste deportări sunt stopate”, a insistat deputata, menţionând de asemenea cazuri din Austria, Germania şi Italia. „Trebuie să luptăm împotriva acestora în Parlamentul European”, a încheiat.

„Toate acestea sunt un pretext”, a spus Mario Borghezio (EFD, IT), subliniind că România şi Bulgaria nu au rezolvat această problemă acasă”. Populaţia romă „trebuie de asemenea să respecte legea”, a continuat acesta. „Cetăţenii europeni sunt victime ale delictelor lor şi nu îşi doresc să îi aibă pe romi vecini”. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.