Acasă Uncategorized Strasbourg: Parlamentul European cere Iranului sa renunte la condamnarea la moarte prin...

Strasbourg: Parlamentul European cere Iranului sa renunte la condamnarea la moarte prin lapidare a lui Sakineh Mohammadi-Ashtiani

DISTRIBUIȚI

93686 – 08092010 –  Condamnarea la moarte din Iran a fost vehement criticată de către toate grupurile politice din Parlamentul European într-o rezoluţie adoptată miercuri, 8 septembrie. Indiferent de fapte, o condamnare la moarte prin lapidare nu poate fi justificată şi nici acceptată. Deputaţii solicită cu insistenţă autorităţilor iraniene să revizuiască condamnările pronunţate împotriva lui Sakineh Mohammadi Ashtiani şi să iniţieze o reexaminare detaliată a cazului său.

De asemenea se solicită insistent ca guvernul iranian să reanalizeze cazul Zahrei Bahrami, să îi acorde imediat dreptul la un avocat şi asistenţă consulară şi să o elibereze sau să îi respecte dreptul la un proces corect. Deputaţii mai solicită guvernului iranian să împiedice execuţia tânărului de 18 ani  Ebrahim Hamidi.

Interzicerea lapidării şi dezincriminarea adulterului şi a homosexualităţii – Parlamentul European solicită Iranului să scoată în afara legii practica crudă şi inumană a lapidării. Iranul continuă să facă parte din grupul foarte restrâns de ţări care aplică încă pedeapsa cu lapidarea, alături de Afganistan, Somalia, Arabia Saudită, Sudan şi Nigeria. Iranului i se solicită în plus introducerea unui moratoriu asupra execuţiilor în aşteptarea abolirii pedepsei cu moartea, precum şi dezincriminarea adulterul şi a homosexualităţii.

Eliberarea apărătorilor drepturilor omului – Autorităţilor iraniene li se solicită să elibereze imediat toate persoanele deţinute doar din cauza implicării lor în proteste paşnice sau a dorinţei lor de a-şi exercita dreptul lor fundamental la libertatea de exprimare şi îşi reiterează îndeosebi cererea de achitare a celor şapte lideri Baha´i.

Deputaţii se exprimă pentru un sprijin financiar suplimentar destinat apărătorilor drepturilor omului din Iran din cadrul  Instrumentului european pentru democraţie şi drepturile omului (EIDHR). În plus, deputaţii solicită includerea pe lista actuală a persoanelor şi organizaţiilor care fac obiectul unei interdicţii de călătorie impuse de UE şi ale căror active au fost îngheţate a persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului şi de reprimarea şi îngrădirea libertăţii în Iran.

Rezoluţia a fost adoptată de o largă majoritate a Parlamentului, şi anume 658 voturi pentru, 1 împotrivă şi 22 de abţineri.

Sakineh Mohammadi Ashtiani a fost acuzată că a avut două relaţii intime în afara căsătoriei după moartea soţului său, a fost condamnată în 2006 în Iran la 99 de lovituri de bici, sentinţă executată în acelaşi an. Ea a fost acuzată, de asemenea, de complicitate la asasinarea soţului său, fiind ulterior achitată, iar mai târziu a fost acuzată că a avut relaţii adultere în timpul căsătoriei sale şi a fost condamnată la lapidare.

Zahra Bahrami, care se afla în Iran pentru a-şi vizita rudele, a fost arestată în urma protestelor din perioada sărbătorii Ashoura la 27 decembrie 2009 şi a fost forţată să mărturisească în faţa camerelor de televiziune că ar fi săvârşit faptele de care era acuzată. Nici organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului, nici autorităţilor olandeze nu li s-a permis accesul la Zahra Bahrami.

Ebrahim Hamidi, în vârstă de 18 ani, a fost condamnat la moarte în august 2010 pentru un presupus act de sodomie comis pe când avea doar 16 ani şi după o mărturisire smulsă, din afirmaţiile lui, sub tortură. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.