Acasă Uncategorized Strasbourg: Parlamentul European sustine decizia Comisiei de a declansa procedura de infringement...

Strasbourg: Parlamentul European sustine decizia Comisiei de a declansa procedura de infringement impotriva Frantei

DISTRIBUIȚI

94385 – 30092010 – Numeroşi eurodeputaţi au susţinut Comisia Europeană care a anunţat o posibilă procedură împotriva Franţei pentru neaplicarea dreptului comunitar privind libera circulaţie a persoanelor. Ei doresc de asemenea clarificarea situaţiei în alte state membre, ca şi în ceea ce priveşte o posibilă discriminare a guvernului de la Paris faţă de romi.

Reuniunea extraordinară comună a comisiilor pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne şi pentru Ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a avut loc la puţin timp după ce Comisia Europeană a anunţat o acţiune împotriva Franţei pentru transpunere defectuoasă a dispoziţiilor dreptului european privind libera circulaţie.

La dezbatere au participat comisarii Viviane Reding, Cecilia Malmström şi László Andor. Parlamentul European a fost prima instituţie care a adoptat, la începutul lunii septembrie, o rezoluţie prin care solicita Comisiei să analizeze posibile  încălcări ale dreptului european după evenimentele din această vară.

„Toleranţă zero” privind transpunerea dreptului european pentru toate statele membre – Lívia Járóka (PPE, HU), raportoarea Parlamentului pentru problemele de incluziune a romilor, şi-a arătat mulţumirea faţă de decizia executivului european: „sper că aceasta va pune capăt dezbaterii şi va transmite un mesaj clar tuturor statelor membre pentru a le determina să acţioneze (…); nu este numai o problemă franceză, ci priveşte dreptul la locuinţe pentru o întreagă comunitate”, a declarat ea.

Véronique Mathieu (PPE, FR) a adresat o întrebare comisarului pentru justiţie şi drepturi fundamentale cu privire la lipsa de reacţie a Comisiei faţă de transpunerea defectuoasă a legislaţiei europene constatată în trecut în mai multe state membre, ţinând cont că directiva este aplicabilă din 2006. Doamna Reding a răspuns că „avem acum Carta drepturilor fundamentale, care îi conferă o altă dimensiune, şi trebuie să aplicăm toleranţă zero faţă de netranspunerea directivelor”.

Analiza situaţiei din alte state membre – „Comisia a menţionat şi alte cazuri decât Franţa”, a reamintit Timothy Kirkhope (ECR, UK). „Putem să avem lista ?”, a întrebat acesta. Comisarul a anunţat că serviciile Comisiei vor analiza „toate cazurile de netranspunere a directivei” în celelalte state membre, dar că acest lucru presupune „o analiză de la caz la caz şi o bază juridică solidă înainte de a le chema în faţa tribunalelor”.

Care este situaţia legislaţiei europene împotriva discriminării? – „Eu cred că este ridicolă comunicarea Comisiei”, a declarat Sonia Alfano (ALDE, IT). „Comisia dă dovadă de „o slăbiciune dezastruoasă” şi ar trebui să accelereze procedura de infracţiune împotriva Franţei. În plus, „guvernul italian face de ani de zile acţiunile pe care le denunţăm acum”, a adăugat deputata europeană.

„Să vorbim de Franţa, unde a existat o circulară care îi viza în mod explicit pe romi. Ce se întâmplă cu legislaţia europeană anti-discriminare?”, a întrebat acesta. O preocupare pe care o împărtăşesc şi Hélène Flautre (Verts/ALE, FR) şi Rui Tavares (GUE/NGL). Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL, FR) a arătat că expulzările au continuat pe baza unor documente administrative care ar putea de asemenea să constituie o încălcare a dreptului european.

„Cazul nu este închis”, a răspuns Viviane Reding, care a explicat că serviciile Comisiei continuă să analizeze această problemă şi au cerut informaţii suplimentare autorităţilor franceze. „Mi-am arătat profunda dezamăgire cu privire la circulara din 5 august. Ea a fost modificată pe 13 septembrie. Ce s-a întâmplat până atunci şi ce se întâmplă acum?” a întrebat doamna comisar, înainte de a adăuga: „trebuie să analizăm copiile ordinelor de expulzare pentru a înţelege în mod clar ceea ce s-a întâmplat. Ne trebuie cifrele, toate cifrele, pentru a putea să continuăm analiza”.

Integrarea socială a romilor şi utilizarea fondurilor europene – „Fondurile structurale pot  îmbunătăţi situaţia romilor”. Comisa Europeană a creat un Task Force pentru romi, care trebuie să precizeze modul în care fondurile europene au fost utilizate până în prezent. Aceasta va fi disponibilă înainte de sfârşitul anului”, a declarat comisarul László Andor.

Reding declarase că fondurile europene ar fi putut fi utilizate într-un mod mai incisiv. „Poate că nu a fost cazul şi poate că ar trebui efectuate controale mai severe”, a declarat Salvatore Iacolino (PPE, IT). „Multe state membre pot face mai mult” în acest domeniu, „începând cu Bulgaria şi Romania”, a adăugat el. : „Unde sunt banii pe care cetăţenii europeni i-au dat pentru această populaţie?”, a întrebat Mario Borghezio (EFD, IT).

Necesitatea examinării utilizării fondurilor europene este o preocupare pe care o împărtăşeşte şi domnul Csaba Öry (PPE, HU), pentru care „integrarea socială a romilor trebuie să se concentreze pe problemele legate de şcolarizare, educaţie şi ocuparea forţei de muncă”.

„Ceea ce este frapant este angajamentul Comisiei Europene faţă de valorile UE, iar Carta drepturilor fundamentale schimbă cu adevărat situaţia”, a subliniat Pervenche Bérès (S&D, FR), preşedinta Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale. „Vom acorda atenţie luptei împotriva sărăciei în cadrul reformei fondurilor structurale şi în special al Fondului Social European (FSE). www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.