Acasă Uncategorized Strasbourg: Pasagerii curselor aeriene, obligati sa indice, inaintea zborului, o persoana de...

Strasbourg: Pasagerii curselor aeriene, obligati sa indice, inaintea zborului, o persoana de contact in caz de accident

DISTRIBUIȚI

94080 – 21092010 – Noua legislaţie adoptată de Parlament va asigura independenţa anchetelor privind accidentele aviatice. companiilor aeriene li se solicită să fie în măsură să prezinte lista pasagerilor care se aflau la bordul avionului în termen de 2 ore de la momentul accidentului, pentru a putea informa rudele acestora. Înaintea zborului, pasagerii vor indica de asemenea o persoană de contact în cazul unui accident.                         

Noua legislaţie oferă asigurări că anchetele privind siguranţa în cazul accidentelor aviatice sunt realizate fără presiuni din partea autorităţilor de reglementare, de certificare, a operatorilor de zbor sau a altor autorităţi care pot avea conflicte de interese. Toate declaraţiile obţinute de autoritatea de investigaţii, ca şi înregistrările de voci sau imagini efectuate în interiorul cabinei de pilotaj sau al unităţilor de control al traficului aerian vor fi utilizate în exclusivitate pentru anchete, cu excepţia cazurilor în care există un interes major în a fi dezvăluite autorităţii judiciare. Acest lucru va da asigurări că persoanele implicate nu se vor teme să vorbească cu anchetatorii, al căror scop nu este să stabilească vinovaţii, ci să stabilească faptele.

Ca şi până acum, autoritatea pentru anchetele privind siguranţa va fi obligată să facă public raportul final privind accidentele „în cel mai scurt timp şi, dacă este posibil, în termen de 12 luni de la data accidentului sau a incidentului grav”.

Fiecare stat membru trebuie să întocmească un plan de urgenţă în caz de accident survenit în aviaţia civilă la nivel naţional şi se asigură că toate companiile aeriene înregistrate pe teritoriul său dispun de un plan de asistenţă pentru victimele accidentelor survenite în aviaţia civilă şi rudele acestora.

Informarea familiilor victimelor – Liniile aeriene europene, ca şi cele non-UE, care operează decolări de pe un aeroport UE, vor fi obligate să prezinte lista persoanelor care se aflau la bord „cât mai curând posibil şi cel târziu în termen de două ore de la notificarea producerii unui accident”.  Numele acestora pot fi făcute publice numai după ce familiile pasagerilor au fost informate de către autorităţi şi numai dacă nu se opun acestui lucru. În plus, lista cu produse periculoase care se aflau la bordul aeronavei trebuie prezentată de liniile aeriene imediat după accident.

Companiilor aeriene li se cere de asemenea să ofere pasagerilor posibilitatea  de a indica o persoană de contact în caz de accident. „Această informaţie va putea fi folosită numai în caz de accident” şi „nu poate fi comunicată unor terţi sau utilizată în scopuri comerciale”.

Structuri trans-europene în domeniul siguranţei aviatice – Va fi creată o reţea europeană a autorităţilor responsabile de investigaţiile privind siguranţa aviaţiei civile, cu scopul de a pregăti recomandări şi a acorda consultanţă instituţiilor Uniunii în legătură cu toate aspectele legate de politicile şi normele Uniunii, pentru promovarea celor mai bune practici în ceea ce priveşte investigarea privind siguranţa în vederea elaborării unei metodologii comune la nivelul Uniunii şi pentru consolidarea capacităţilor de investigaţie ale autorităţilor naţionale responsabile pentru investigaţiile privind siguranţa.

Comisia trebuie să prezinte, înainte de 2011, o propunere de revizuire a directivei privind raportarea evenimentelor în aviaţia civilă. Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei, cu sediul la Köln, va avea acces la rapoartele  privind siguranţa elaborate de statele membre. AESA poate de asemenea să fie invitată să participe în calitate de consilier la investigaţiile privind producerea unor accidente.

Acest text face obiectul unui acord între statele membre în cadrul Consiliului şi va intra deci în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa. Rezoluţia PE a fost adoptată cu 604 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 26 de abţineri. www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.