Acasă Uncategorized Strasbourg: Sabin Cutas considera ca proiectul Nabucco are un rol-cheie in strategia...

Strasbourg: Sabin Cutas considera ca proiectul Nabucco are un rol-cheie in strategia UE de iesire din dependenta fata de gazul rusesc

DISTRIBUIȚI

94108 – 22092010 – Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş, membru al Comisiei Parlamentului European pentru afaceri economice şi monetare (ECON), a declarat, marţi, în plenul Parlamentului European, că se impune crearea unei strategii comune europene pentru diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze. Deputatul european a subliniat, în acest context, rolul-cheie pe care proiectul de gazoduct Nabucco trebuie sa îl ocupe în cadrul unei strategii care să permită Uniunii Europene să se desprindă de dependenţa de gazul rusesc. Declaraţia lui Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii privind raportul „Securitatea în aprovizionarea cu gaze”, pentru care acesta a fost raportor virtual al grupului său politic în Comisia ECON.

Potrivit lui Sabin Cutaş: „Uniunea Europeană nu îşi poate permite să depindă de surse externe de tip monopol în aprovizionarea cu gaze. Criza ruso-ucraineană a gazelor din 2009 ne-a arătat cât de vulnerabili suntem în lipsa unei adevărate strategii energetice europene comune. Consecinţele acesteia au fost vizibile prin impactul avut asupra economiei europene şi asupra categoriilor de consumatori deja vulnerabile. Această criză externă Uniunii a demonstrat, în egală măsură, gradul de interdependenţă dintre statele membre ale acesteia.”

„De aceea, consider că se impune dezvoltarea unei strategii comune pentru diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare cu gaze ale Uniunii, astfel încât aceasta să capete o capacitate proprie de răspuns în faţa crizei. Solidaritatea între statele membre, un principiu recunoscut în Tratatul de la Lisabona, este esenţială pentru construirea unui mecanism european de aprovizionare cu gaze” a subliniat Cutaş.

„În cadrul acestui mecanism, proiectul Nabucco capătă o importanţă strategică majoră. El trebuie susţinut în mod special de către Uniunea Europeană, pentru că oferă singura alternativă viabilă monopolului energetic rusesc” a conchis eurodeputatul român. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.