Acasă Uncategorized Strasbourg: Sebastian Bodu cere Parlamentului European inlocuirea termenului de „rom” cu cel...

Strasbourg: Sebastian Bodu cere Parlamentului European inlocuirea termenului de „rom” cu cel de „tigan”

DISTRIBUIȚI

94337 – 29092010  Parlamentul European ar putea decide înlocuirea termenului de “rom” cu cel de “ţigan”, la propunerea europarlamentarului Sebastian Bodu. Acesta a depus o moţiune de rezoluţie care, daca va trece de votul legislativului european, va ajunge pe masa Comisiei Europene. Inlocuirea termenului de rom este justificată de europarlamentarul român prin confuzia pe care cuvântul respectiv o creează, acesta făcând trimitere atât la poporul român cât şi la locuitorii oraşului Roma.

În textul moţiunii de rezoluţie, Sebastian Bodu spune că această confuzie este regretabilă atât pentru români, pentru locuitorii Romei dar şi pentru reprezentanţii unei minorităţi numeroase a Europei, a căror identitate se pierde.

“Avem în Europa chiar şi un stat care doreşte să îşi schimbe numele doar pentru a îndeplini nişte criterii, şi aici mă refer la Macedonia. Consider că este important ca toată această confuzie între român, rom şi roman să înceteze pentru că nimeni nu are nici un avantaj de pe urma ei. La urma urmei, sunt asociaţii ale celor care acum se numesc romi care solicită revenirea la numele de ţigan. Aşadar, sper că Uniunea Europeană va înlocui termenul de rom cu cel de ţigan în toate actele oficiale. De la bun început impunerea termenului de rom a fost o greşeală pe care acum trebuie să o reparăm”, a declarat Sebastian Bodu. Europarlamentarul român spune că avea în plan înaintarea acestei propuneri de rezoluţie încă dinainte de izbucnirea scandalului legat de repatrierile din Franţa. “Este oarecum o coincidenţă faptul că vin cu această propunere acum. Pentru că îmi era clar de mult timp că reinstaurarea termenului de ţigan trebuie făcută. Dar în acest context devine cu atât mai importantă”, a declarat Sebastian Bodu. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.