Acasă Uncategorized Tinerii romani din strainatate cer incetarea expulzarilor abuzive din Franta

Tinerii romani din strainatate cer incetarea expulzarilor abuzive din Franta

DISTRIBUIȚI

93433 – 01092010Studenţii şi cercetătorii români aflaţi la stagii universitare peste hotare, prin Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), se declară profund îngrijoraţi de situaţia curentă a comunităţii Roma din Republica Franceză.

„Tacticile folosite pentru deportarea <voluntară> a minorităţii Roma de origine Est-Europeană din Franţa se reflectă negativ asupra imaginii statului francez, înainte de toate. În acelaşi timp, LSRS sesizează opinia publică în legătură cu implicaţiile sociale pe termen lung ale acestor acţiuni,

 

 

care au fost caracterizate de presa internaţională, de reprezentanţi ONU, de reprezentanţi ai Uniunii Europene, de Consiliul Europei, de Vatican şi de instituţii internaţionale pentru drepturile omului ca având potenţialul de a declanşa, promova şi întări sentimente rasiste şi xenofobe în rândul populaţiei franceze.   

Guvernul Francez accentuează că aceste deportări nu sunt inedite şi că în 2009 peste 10.000 de cetăţeni străini au fost expulzaţi din Franţa, în principal către România şi Bulgaria. LSRS nu se pronunţă împotriva respectării legii franceze, care impune cetăţenilor români şi bulgari limite asupra şederii lor în Franţa. În schimb, Liga se arată profund alarmată de selectarea romilor de origine română şi bulgară ca şi “ţapi ispăşitori” pentru problemele generale de ordine publică din Franţa, având în vedere că aceştia reprezintă mai puţin de 10% din populaţia migratoare aflată pe teritoriul francez. 

(…) Prezentarea acestor expulzări ca şi soluţii la ordinea publică şi asocierea artificială a actelor de criminalitate din Franţa cu cetăţenii români nu sunt în spiritul acestei tradiţii. De asemenea, aceste acţiuni lezează imaginea generală a României în Franţa, Europa şi în întreaga lume şi au potenţialul de a provoca reacţii de discriminare împotriva tuturor persoanelor de origine română. 

Liga Studenţilor Români din Straintatate consideră că nu există soluţii etnice, rasiale sau naţionaliste pentru problemele de ordine publică dintr-un stat şi că orice probleme legate de minorităţi trebuie rezolvate într-o atmosferă tolerantă şi nediscriminatorie. Având în vedere situaţia curentă din Republica Franceză, LSRS face apel la Statul Român şi la comunitatea română din Franţa pentru monitorizarea atentă a acestor expulzari, în vederea respectării legilor internaţionale şi a drepturilor omului cu privire la cetăţenii români. De asemenea, LSRS încurajează societatea civilă din România şi organizaţiile româneşti de studenţi şi tineret din întreaga lume să protesteze ferm în legătură cu această situaţie, care perpetuează nejust o percepţie negativă la adresa României şi a cetăţenilor ei”, se spune într-un comunicat al LSRS. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.