Acasă Uncategorized Uricani: Minerii din Valea Jiului au protestat la Uricani

Uricani: Minerii din Valea Jiului au protestat la Uricani

DISTRIBUIȚI

93582 – 06092010 – Aproape cinci sute de oameni au participat vineri, la un marş şi la un miting de protest care a avut loc la Uricani, manifestarea fiind organizată de Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului (LSMVJ). Prin acţiunea lor, minerii au dorit să tragă un semnal de alarmă în faţa perspectivei ca mina Uricani, alături de cea de la Paroşeni şi Petrila dar, posibil, şi alte mine din Valea Jiului, să fie închise, odată cu adoptarea de către Uniunea Europeană (UE) a regulamentului de acordare a subvenţiilor pentru minerit.

Acţiunea de protest a minerilor din Uricani a început la marginea oraşului, unde s-au adunat angajaţi ai minei din localitate, dar şi alţi sindicalişti de la exploatările din Valea Jiului. Protestatarii s-au deplasat, apoi, pe jos, strigând lozinci antiguvernamentale, aproape doi kilometri, până la sediul Primăriei Uricani, unde a avut loc mitingul de protest. Prin acţiunea organizată la Uricani, minerii vor să atragă atenţia guvernanţilor, dar şi altor factori responsabili, că nepăsarea acestora în faţa perspectivei triste de a rămâne fără minerit poate conduce la o situaţie socială explozivă în Valea Jiului, cu toate că acest lucru nu este dorit de nimeni. „Suntem aici câteva sute de oameni, poate o mie, pentru a atrage atenţia celor care trebuie să facă ceva pentru noi că nu au dreptul să ne lase fără locurile noastre de muncă de la mină, atâta vreme cât nu există o alternativă la acestea. Dacă nu vor înţelege mesajul nostru, atunci mâine vom şi mai mulţi, vom fi zeci de mii şi nu ne vom lăsa îngenuncheaţi pentru că nu vom permite ca Valea Jiului să moară şi ca mineritul să dispară”, atrage atenţia liderul minerilor din Valea Jiului, Zoltan Lacataş.

„Ne-am săturat să tot fim minţiţi” – În faţa protestatarilor adunaţi în faţa primăriei oraşului Uricani au vorbit, rând pe rând, liderii sindicali Zoltan Lacataş, preşedintele LSMVJ, Ioan Pisc, prim-vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical (BNS), Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani, Petru Nica, preşedintele Sindicatului liber EM Lupeni, Laszlo Domokos, preşedintele Sindicatului liber EM Paroşeni şi Ion Ciubotaru, preşedintele Sindicatului liber EM Vulcan. Fiecare a evidenţiat faptul că nici mina Uricani, nici o alta din cele preconizate a fi închise în următorii ani, şi nici tristul deznodământ al încetării activităţii miniere din Valea Jiului, într-o perspectivă apropiată, nu reprezintă încă o soluţie pentru economia Văii Jiului, atât timp cât promisiunile privind crearea de alternative economice pentru dezvoltarea Văii Jiului nu s-au concretizat încă în fapte. „Ne-am săturat să tot fim minţiţi. De ani de zile ni se tot promite una şi apoi se face cu totul altceva. Nu mai avem încredere în cei care ne guvernează”, spune Zoltan Lacataş.

Liderul minerilor din Valea Jiului este supărat pe faptul că ultimul protocol pe care LSMVJ l-a semnat cu fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, prevedea, în mod categoric, integrarea tuturor sucursalelor actuale ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH) în noua companie Hidroenergetica, împreună cu păstrarea întregului personal. După doar câteva luni de la parafarea acestui document, scenariile puse pe hârtie de administraţia CNH sunt cu totul şi cu totul altele.

Închidere minelor, „o decizie fatală” – Preşedintele executiv al LSMVJ, Petru Nica, este de părere că semnalul de alarmă pe care, prin acest miting, îl trag oamenii din Valea Jiului, trebuie să fie auzit la Bruxelles. „Cei de la Uniunea Europeană trebuie să audă şi să înţeleagă semnalul nostru de alarmă. Este clar că, în calitatea noastră de stat european, trebuie să ne conformăm regulilor care se stabilesc în comun pentru toate statele din Europa. Dar, este la fel de clar că nu putem sta cu mâinile în sân, atâta vreme cât cei care ar trebui să ne reprezinte în forurile europene nu fac acest lucru. Trebuie să sensibilizăm comunitatea europeană să înţeleagă că, dacă pentru alte state, precum Germania, Spania sau chiar Polonia, închiderea minelor nu înseamnă şi condamnarea regiunilor miniere respective, pentru Valea Jiului o astfel de decizie este de-a dreptul fatală din punct de vedere economic şi social. Trebuie să se înţeleagă că noi încă suntem ruda săracă a Europei şi atunci trebuie să fim trataţi ca atare”. Aflat şi el printre protestatari, Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani, a declarat: „Fără mina Uricani, oraşul nostru este unul mort. Atunci când s-au închis celelalte două mine, de la Valea de Brazi şi Câmpu lui Neag, ni s-au promis alternative. S-a promis finalizarea acestui drum de la Uricani la Băile Herculane. Însă, de doi ani nu s-a mai dat niciun leu pentru continuarea lucrărilor. Am informaţii că Sulfina Barbu şi Radu Berceanu au preferat să-i trimită în zonă pe cei de la „Agent Green” să spună că drumul este un pericol pentru că trece prin Parcul Naţional. Fals! Drumul trece doar pe lângă limita Parcului Naţional Retezat şi, pe porţiunea respectivă, a fost deja finalizat. Adevărul este că nu vor să dea bani pentru finalizarea acestui drum pentru că nu le pasă de Valea Jiului. Dar fără acest drum şi cu perspectiva ca şi mina Uricani să fie închisă, oraşul va fi şters de pe hartă. Nu putem permite acest lucru”, a declarat primarul oraşului Uricani.

Apel la solidaritate

Pentru liderul Sindicatului liber de la EM Paroşeni (o altă mină vizată de perspectiva închiderii), lucrurile sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât nici măcar în selectarea minelor viabile, datele concrete nu sunt un criteriu de valoare. „Mina Paroşeni este una dintre primele două exploatări miniere din punct de vedere al performanţei şi, totuşi, a fost propusă pentru închidere. Acest lucru demonstrează că, de fapt, nu acesta este adevăratul criteriu pe baza căruia se propun închiderile de mine, ci altul, cu un substrat care nu are nimic de-a face cu performanţa economică. Şi tot acest lucru demonstrează că, în funcţie de interese ascunse, oricând, oricare altă mină, decât cele nominalizate acum, poate avea aceeaşi soartă tristă. De aceea trebuie să fim uniţi cu toţii, indiferent de la ce mină şi din ce oraş facem parte, pentru că pericolul este la fel de mare pentru toţi, pentru întreaga Vale a Jiului”, a afirmat Laszlo Domokos.

La rândul său, Ionuţ Ciubotaru, liderul minerilor de la EM Vulcan este şi mai categoric. „Adevăratul motiv al tristului deznodământ care ni se propune nouă astăzi trebuie căutat în altă parte. Adevărul este că interese dintre cele mai murdare, şpăgi, comisioane, afaceri de milioane de lei stau în spatele acestor decizii. De ce, în ultimii 20 de ani, nimeni nu a avut interesul să investească în modernizarea minelor? De ce minerii au fost puşi în situaţia de a subvenţiona preţul gigacaloriei şi nu li s-a dat niciodată preţul corect pentru tona de cărbune? Pentru ca alţii să facă trafic de energie pe şpăgi grase?”

Concluzia desprinsă de prim-vicepreşedintele BNS, Ioan Pisc este una cât se poate de clară. „Minerii din Valea Jiului nu mai pot fi minţiţi. În faţa minciunii şi lipsei de acţiune a celor care trebuie să decidă viitorul acestei regiuni, minerii trebuie să fie solidari, să ceară socoteală, iar cei care i-au minţit să vină aici, în Valea Jiului, să le dea socoteală. Este nedrept ca aceşti bravi mineri de astăzi să plătească tributul unor greşeli ce nu le aparţin. Dacă semnalul de alarmă tras astăzi la Uricani nu va fi ascultat de cei în măsură, atunci protestele trebuie să fie şi mai mari, cu şi mai mulţi oameni ! ”

Minerii ameninţă cu amplificarea protestelor – Rezoluţia adoptată de participanţii la mitingul de la Uricani este una, aşa cum a ţinut să precizeze Zoltan Lacataş, adresată direct preşedintelui Traian Băsescu. „Cerem ca problema minerilor Văii Jiului să fie soluţionată de preşedintele Traian Băsescu. Să ne aducem aminte că Traian Băsescu a fost cel care a venit, în ultima zi de campanie, în Valea Jiului şi ne-a promis că această zonă va avea viitor, că nu vor mai fi închise mine, că nu vor mai avea loc concedieri de personal, că vor fi făcute angajări de tineri la minele de cărbune, că vor fi făcute investiţii de zeci de milioane de euro încă din acest an, că vor fi dezvoltate şi alte activităţi industriale şi de turism în Valea Jiului pentru ca această regiune să se dezvolte. Unde sunt toate aceste promisiuni? Pentru că nu mai avem încredere în Guvernul României, care s-a dovedit că ne-a minţit de atâtea ori, cerem preşedintelui Băsescu să se implice pentru că are datoria morală de a salva Valea Jiului. Îi cerem preşedintelui să dispună formarea unei comisii interministeriale care să se deplaseze în Valea Jiului, şi care, împreună cu noi şi cu autorităţile locale, să găsească acele soluţii ce ne pot fi de folos, şi îi cerem să insiste ca aceste măsuri să devină literă de lege. Pentru că doar astfel mai putem avea încredere în soluţiile propuse pentru Valea Jiului”, spune Lacataş. În caz contrar, liderul minerilor spune că protestele vor continua şi se vor accentua în Valea Jiului.

„Preşedintele Băsescu are datoria morală de a salva minele din Valea Jiului !” Mesajul participanţilor la mitingul organizat de LSMVJ la Uricani este categoric. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.