Acasă Uncategorized Arad: Frauda “carusel” cu un prejudiciu de 290.000 lei, descoperită de Garda...

Arad: Frauda “carusel” cu un prejudiciu de 290.000 lei, descoperită de Garda Financiara Arad

DISTRIBUIȚI

95243 – 27102010 – Comisarii secţiei Arad a Gărzii Financiare au constatat în urma unui control operativ şi inopinat la un agent economic din municipiul Arad că societatea nu funcţionează la sediul social declarat, că administratorul  societăţii nu a putut fi contactat şi astfel nu s-a putut intra în posesia evidenţei financiar-contabile a societăţii respective.

Deşi din declaraţia pe propria răspundere a administratorului rezulta că societatea respectivă nu a avut activitate în anul 2009, s-a constatat, prin verificări încrucişate efectuate la alte firme, că acest agent economic a efectuat totuşi operaţiuni comerciale cel puţin în semestrul II din anul precedent.

S-a constatat că agentul economic nu are depuse la organul fiscal teritorial competent declaraţiile lunare şi trimestriale obligatorii aferente activităţii desfăşurate pentru perioada de raportare a trimestrului II  2009 şi a trimestrului I 2010.

Din analiza faptelor şi documentelor s-a constatat că sunt întocmite documente fictive care simulează transmiterea şi circulaţia economică a unor bunuri, care în final fac obiectul unor „livrări intracomunitare”, de asemenea fictive, astfel că dispar din circuitul comercial naţional. Ultima verigă din lanţul de fraudă a beneficiat astfel de deducere sau rambursare de TVA de la bugetul consolidat al statului, TVA care nu a fost niciodată achitat. În acest mod a fost format un lanţ de fraudă la TVA, frauda „carusel”, este dată „o aparenţă de cumpărător de bună credinţă”, partenerii primind astfel statutul de verigă sănătoasă în acest lanţ.

Societatea respectivă, ca primă verigă în lanţul de fraudă, a fost înfiinţată şi/sau reactivată premeditând evaziunea fiscală prin efectuarea de operaţiuni comerciale fictive, neînregistrarea operaţiunilor economice, sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul consolidat al statului şi facilitarea în favoarea ultimei verigi din lanţul de fraudă a deducerii şi/sau rambursării de TVA de la bugetul consolidat al statului.       Prin efectuarea unor operaţiuni economice care nu au fost înregistrate în evidenţa financiar-contabilă şi/sau raportate către organul fiscal teritorial competent, agentul economic controlat s-a sustras de la plata către bugetul consolidat al statului a sumei totale de 288.687 lei, reprezentând TVA în sumă de 173.212 lei  şi  impozit pe profit în sumă de 115.475  lei.

Cazul a fost sesizat Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.