Acasă Uncategorized Bilbao: Stimulentele economice aduc beneficii pentru siguranta si sanatatea la locul de...

Bilbao: Stimulentele economice aduc beneficii pentru siguranta si sanatatea la locul de munca

DISTRIBUIȚI

94408 – 01102010 – O cercetarea întreprinsă de către Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), recent publicată, indică faptul că planurile de stimulare economică care încurajează întreprinderile să investească în prevenirea riscurilor reprezintă o opţiune rentabilă pentru guvernele care urmăresc să reducă numărul accidentelor de muncă şi al bolilor profesionale. Raportul EU-OSHA privind stimulentele economice a fost lansat la o conferinţă a Asociaţiei Internaţionale pentru Igiena la Locul de Muncă (IOHA), care a avut loc la Roma pe 29 septembrie 2010 sub titlul „Sănătate, muncă şi responsabilitate socială”.

Multe state membre oferă deja diferite tipuri de recompense financiare întreprinderilor care investesc în menţinerea securităţii angajaţilor. Aceste recompense variază de la reducerea primelor de asigurare, obţinerea unor subvenţii de stat şi ajutoare nerambursabile până la reduceri fiscale şi condiţii preferenţiale pentru acordarea de credite bancare întreprinderilor cu cele mai bune performanţe.

Trei din cele 14 studii de caz evidenţiate în cadrul proiectului au pus la dispoziţie suficiente date pentru realizarea unei analize cost-beneficiu. În toate cele trei cazuri, rezultatul a constat în obţinerea unei rate pozitive a dividendelor, rentabilitatea pentru fiecare euro investit variind între 1,01 şi 4,81 euro. Criteriile cantitative au inclus ratele de accidentare, concediile medicale şi îmbunătăţirea generală a condiţiilor de muncă.

De exemplu, un plan de stimulare introdus în sectorul măcelăriilor din Germania în 2002 a generat o scădere cu 28% a numărului accidentelor declarabile în următorii şase ani, comparativ cu scăderea de 16% la nivel de sector. În cifre, aceasta înseamnă că numărul anual al accidentelor în întreprinderile care au beneficiat de planuri de stimulare a fost cu aproximativ 1000 mai redus.

Conform directorului EU-OSHA, Jukka Takala, „proiectul nostru de stimulare economică a încurajat deja diferite state membre să înveţe unele de la altele şi să facă schimb de bune practici în ceea ce priveşte conceperea stimulentelor economice. Pe scurt, raportul indică faptul că stimulentele economice pot fi eficiente în toate statele membre, indiferent de existenţa unor diferenţe majore între sistemele de asigurări sociale şi de asigurare împotriva accidentelor ale fiecărui stat.”

Ca urmare a proiectului, Autoritatea italiană pentru despăgubirea lucrătorilor, INAIL, a elaborat un nou plan de stimulare care ia în considerare experienţele şi bunele practici ale altor ţări, bazându-se astfel pe cele mai bune cunoştinţe internaţionale disponibile. Cu un buget de peste 60 de milioane de euro, planul INAIL este destinat în special întreprinderilor mici şi mijlocii şi, conform estimărilor experţilor, ar putea duce la obţinerea unui beneficiu de 180 de milioane de euro la nivelul societăţii.

Noul raport EU-OSHA reflectă un interes crescând faţă de stimulentele economice, ca mijloc prin care organizaţiile sunt motivate să investească în sănătatea şi securitatea în muncă. Este recunoscut într-o măsură tot mai mare faptul că doar aplicarea regulamentelor nu este suficientă în condiţiile în care UE trebuie să atingă obiectivul de a reduce cu 25% accidentele de muncă, prevăzut în Strategia comunitară privind sănătatea şi securitatea.

Raportul EU-OSHA cuprinde o analiză a cercetărilor întreprinse în domeniul stimulentelor economice, o prezentare generală a politicii guvernamentale aplicate în diferitele state membre referitor la sistemele de recompense, precum şi o culegere de studii de caz care oferă detalii privind modul în care au fost folosite stimulentele în diverse ţări europene şi într-o gamă largă de sectoare. Raportul evaluează eficienţa diferitelor planuri de stimulare şi identifică mai mulţi factori de reuşită. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.