Acasă Uncategorized Bratislava, Slovacia: Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, viziteaza, oficial, Slovacia

Bratislava, Slovacia: Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, viziteaza, oficial, Slovacia

DISTRIBUIȚI

94835 – 14102010Vizita În contextul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Slovacă (11 – 14 octombrie 2010), delegaţia română condusă de Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi a României, a avut o întrevedere în format restrâns cu Jan Jasovsky, preşedintele Autorităţii Supreme de Audit din Republica Slovacă, precum şi consultări bilaterale în plenul celor două delegaţii. În cadrul discuţiilor, delegaţiile au prezentat elemente privind rolul şi locul Curţii de Conturi în cadrul sistemului organelor de stat din România şi Slovacia, direcţiile principale de acţiune ale celor două instituţii, precum şi misiunea acestora la asigurarea utilizării corecte şi eficiente a fondurilor publice. Părţile au avut un schimb de vederi cu privire la mecanismul de funcţionare a celor două instituţii, cu referire la cadrul normativ care reglementează activitatea de control, organizarea şi structura, atribuţiile şi sarcinile funcţionale, formele şi procedurile controlului exercitat, atribuţiile de sancţionare, precum şi la afilierea la instituţiile internaţionale de profil (INTOSAI, EUROSAI, CC).

Reprezentanţii instituţiei slovace au prezentat experienţa Autorităţii Supreme de Audit în procesul de supervizare a trecerii de la moneda naţională (coroana slovacă) la moneda europeană unică, la 1 ianuarie 2009. Scopul controlului a fost acela de a verifica modul în care instituţiile de stat respectă prevederile Planului naţional privind introducerea monedei euro, adoptat de executivul de la Bratislava. Totodată, au fost analizate competenţele Curţii de Conturi din România şi Slovacia în ceea ce priveşte auditul fondurilor europene nerambursabile. Discuţiile au relevat că ambele state se confruntă cu probleme similare în privinţa absorbţiei fondurilor europene, generate în principal de posibilităţile insuficiente de co-finanţare din parte statului, cât şi de birocraţia existentă la nivelul instituţiilor comunitare.

Preşedinţii celor două instituţii şi-au exprimat interesul pentru identificarea unor domenii comune de interes în vederea lansării unor proiecte de cooperare practică între cele două autorităţi responsabile pentru activitatea de control.

În vederea continuării dialogului între cele două instituţii, domnul Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi din România, i-a adresat omologului său slovac invitaţia de a vizita ţara noastră, în cursul primei părţi a anului viitor.

Totodată, la 13 octombrie a.c., delegaţia română a avut un schimb de experienţă cu reprezentanţii Biroului Regional Nitra al Autorităţii Supreme de Audit din Slovacia, precum şi o întrevedere cu primarul oraşului Zvolen, Miroslav Kusein.

La aceeaşi dată, delegaţia română a depus o coroană de flori la Cimitirul Central al Armatei Române din Zvolen, unde se odihnesc aproape 11.000 de soldaţi ai Armatei Române, care au luptat pentru eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial.

În semn de aleasă cinstire pentru jertfa eroilor români, conducerea Autorităţii Supreme de Audit şi reprezentanţii autorităţilor locale din Zvolen au depus coroane de flori alături de delegaţia română, în cadrul unui ceremonial pe durata căruia au fost arborate drapelele naţionale ale României şi Republicii Slovace. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.