Acasă Uncategorized Bruxelles: CE va publica in 2010 orientarile privind bunele practici de prevenire...

Bruxelles: CE va publica in 2010 orientarile privind bunele practici de prevenire a deseurilor

DISTRIBUIȚI

94472 – 04102010 Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI), a primit raspunsul Comisiei Europene la intrebarea privind ghidurile si bunele practici de prevenire a producerii deseurilor. Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, anunta ca executivul comunitar va publica versiunea finala a orientarilor de profil pana la sfarsitul lui 2010.

Comisia Europeana precizeaza ca, de la adoptarea Directivei 2008/98/CE a PE si a Consiliului UE din 2009 privind deseurile, a luat o serie de masuri vizand facilitarea implementarii noilor cerinte privind prevenirea generarii de deseuri. Astfel, potrivit executivului european, in decursul anului 2009 a fost elaborat un proiect de orientari adresate statelor membre, referitoare la modul de pregatire a programelor de prevenire a generarii de deseuri, insotit de o selectie de exemple de bune practici.

„Aceste orientari si exemple de bune practici au fost discutate cu partile interesate (…). La runda finala a consultarilor vor participa experti din statele membre, carora li s-a transmis proiectul final al orientarilor, impreuna cu invitatia de a formula observatii. In prezent, Comisia examineaza comentariile primite si le incorporeaza in versiunea finala a orientarilor, pe care o va publica, pana la sfarsitul lui 2010, pe website-ul dedicat prevenirii generarii de deseuri”, se arata in raspunsul CE. In acelasi timp, Comisia a lansat un studiu analitic mai amanuntit privind evolutia generarii de deseuri, cu rezultate disponibile din septembrie 2010.

Janez Potočnik afirma ca rezultatele acestor activitati vor fi diseminate in randul autoritatilor nationale prin intermediul website-ului Comisiei dedicat prevenirii generarii de deseuri, prin scrisori trimise statelor membre si prin reuniuni cu expertii nationali. In ceea ce priveste publicul larg, in 2009 Comisia a sprijinit un proiect trienal multinational axat pe prevenirea generarii de deseuri, intitulat „Saptamana europeana a reducerii deseurilor”.

„Autoritatile publice din Romania vor avea la dispozitie aceste ghiduri pentru a elabora planurile de prevenire a deseurilor. Nu trebuie uitat ca reciclarea deseurilor reduce necesarul de materii prime dezvolta o economie prietenoasa fata de mediu si creaza locuri de munca verzi”, a declarat Rovana Plumb. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.