Acasă Uncategorized Bruxelles: Daciana Sarbu cere sprijin mai substantial pentru micii producatori prin Politica...

Bruxelles: Daciana Sarbu cere sprijin mai substantial pentru micii producatori prin Politica Agricola Comuna

DISTRIBUIȚI

95283 – 28102010 – Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, a pledat miercuri la Bruxelles pentru sprijinirea micilor producători agricoli, pentru o Politică Agricolă Comună mai echitabilă, precum şi pentru asigurarea unor venituri decente pentru agricultori.

Eurodeputata a prezentat raportul cu tema „Recunoaşterea agriculturii ca sector strategic în contextul securităţii alimentare”, fiind desemnată să  realizeze acest raport în numele Comisiei de agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European.

Raportul este unul foarte important având in vedere dezbaterile privind viitorul politicii agricole comune după 2013. „Asigurarea securităţii alimentare este în continuare principala justificare a nevoii unei Politici Agricole Comune Europene  puternice după 2013. Dar avem nevoie de o politică agricolă mai echitabilă, adică de o distribuire mai echilibrată a ajutoarelor acordate fermierilor din diferite state membre. Deciziile luate la Bruxelles nu trebuie să afecteze producţia locală din statele mai puţin puternice pe piaţa agricolă”, a afirmat Daciana Sârbu.

Eurodeputata Daciana Sârbu a subliniat necesitatea încurajării tinerilor să iniţieze activităţi în domeniul agricol, dar şi că, pentru ca aceştia să poată depăşi dificultăţile stabilirii în mediul rural, sunt necesare programe noi, ajutoare specifice şi un acces mult îmbunătăţit la credite. Veniturile agricultorilor au fost un punct important în raport: “Agricultura este sectorul cheie pentru asigurarea securităţii alimentare si reducerea sărăciei. Dar prima condiţie pentru ca acest sector să-şi poată îndeplini rolul este ca veniturile agricultorilor să fie decente. Nu este corect ca un kilogram de grâu să fie cu mult mai ieftin decât o cafea”, a subliniat eurodeputata PSD.

În raport s-a specificat  şi necesitatea încurajării şi susţinerii agriculturii tradiţionale, care înseamnă valorificarea tradiţiilor specifice diferitelor regiuni, contribuind în acelaşi timp la prosperitatea acestora. Daciana Sârbu a susţinut în mai multe rânduri produsele tradiţionale româneşti, în primăvara acestui an ea organizând la Bruxelles o expoziţie de brânzeturi din diferite zone ale României.

De asemenea, eurodeputata a solicitat consolidarea sprijinului acordat agriculturii bio, care poate contribui la asigurarea unei alimentaţii sănătoase, în contextul în care europenii se hrănesc tot mai nesănătos şi rata obezităţii este în creştere.

Raportul va fi votat, în luna decembrie, în cadrul Comisiei AGRI şi, ulterior, în plenul Parlamentului European. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.