Acasă Uncategorized Bruxelles: Rovana Plumb sustine ca prelungirea concediului de maternitate aduce mai mult...

Bruxelles: Rovana Plumb sustine ca prelungirea concediului de maternitate aduce mai mult castig angajatorilor decat efectele economice negative initiale

DISTRIBUIȚI

94560 – 06102010 – Eurodeputata PSD Rovana Plumb a declarat, marti, ca investitia in capitalul uman aduce mai mult castig angajatorilor decat unele posibile efecte economice negative initiale – manifestate in costuri sociale mai mari – ale prelungirii concediului parental. Declaratia Rovanei Plumb a avut loc in contextul sedintei comune a Comisiilor Parlamentului European pentru drepturile femeii si egalitatea de gen (FEMM) respectiv ocuparea fortei de munca si afaceri sociale (EMPL), pe tema costurilor si beneficiilor concediilor de maternitate si paternitate.

In timpul evenimentului au fost prezentate studii de impact care au ilustrat in ce masura statele membre vor fi afectate de prelungirea perioadei concediului de maternitate pana la 18 sau 20 de saptamani, cu plata integrala.

„Efectele pozitive ale prelungirii concediilor parentale nu sunt legate de aspectele economice, ci de beneficiile calitative, care sunt greu de cuantificat: egalitatea de gen la locul de munca si acasa, rata de participare a femeilor la locul de munca, fertilitatea, dezvoltarea si sanatatea copilului, reconcilierea vietii profesionale cu viata de familie”, a declarat deputata europeana, care a redactat avizul EMPL la raportul vizand securitatea si sanatatea la locul de munca a femeilor gravide, care au nascut de curand sau care alapteaza.

Potrivit expertilor prezenti la eveniment, daca femeile si barbatii au platite concediile de maternitate, de crestere a copilului si cel de paternitate, atunci aceste persoane se simt mult mai sigure, revin la locul de munca cu mai multa energie si o mai buna productivitate, angajatorul fiind in castig.

In viziunea Rovanei Plumb, este importanta investitia in capitalul uman, aceasta contrabalansand posibile efecte negative initiale precum pierderi de productie (daca femeia care se afla in concediu de maternitate nu este inlocuita de altcineva care sa-i continue munca), si cresterea costurilor sociale.  „Studiile prezentate privind costurile concediului de maternitate, de crestere a copilului si cel parental nu sunt inca foarte clare, din punct de vedere economic”, a subliniat ea. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.