Acasă Uncategorized Bruxelles: Uniunea Europeană propune măsuri pentru o reacţie mai rapidă în caz...

Bruxelles: Uniunea Europeană propune măsuri pentru o reacţie mai rapidă în caz dezastre

DISTRIBUIȚI

95138 – 24102010 – La 26 octombrie, Comisia Europeană va propune măsuri pentru o organizare mai bună, mai rapidă şi mai previzibilă a răspunsului Uniunii Europene la dezastrele naturale şi cele provocate de om, de pe teritoriul său sau din afară. Comunicarea va prezenta paşii de urmat în acest sens. În primul rând, definirea principalelor tipuri de scenarii de dezastre, apoi identificarea resurselor necesare pentru a reacţiona eficient şi a resurselor existente pe care statele membre le-ar putea pune în comun în cadrul unei acţiuni coordonate şi, în final, sugerarea unor îmbunătăţiri a rolului Comisiei de coordonare a ajutoarelor oferite de statele membre. 

Datorită schimbărilor climatice, industrializării, urbanizării şi terorismului, dezastrele au devenit din ce în ce mai numeroase şi mai distructive – numărul lor a crescut de cinci ori din 1975, iar pagubele cauzate au fost substanţiale, atât în Europa, cât şi în celelalte părţi ale lumii. La scară mondială, dezastrele provoacă în medie, anual, moartea a 85 000 de persoane, afectează alte 230 de milioane şi duc la pagube de 86 miliarde de dolari (aproximativ un sfert din PIB-ul global).

În cazul în care o ţară este lovită de o catastrofă sau aceasta afectează şi ţările învecinate, oferirea de resurse şi expertiză internaţionale poate salva vieţi şi poate reduce pagubele economice şi sociale. Uniunea Europeană oferă de mult timp un răspuns coordonat la dezastre, prin Mecanismul de protecţie civilă. Statele UE şi-au manifestat solidaritatea oferindu-şi ajutor reciproc sau trimiţând ajutoare în alte părţi ale lumii, afectate de catastrofe.

Parlamentul European a solicitat, în repetate rânduri, o coordonare mai bună între statele membre UE şi o întărire a capacităţii UE de a răspunde la dezastre. Conform unui sondaj Eurobarometru, 90 la sută din cetăţenii europeni sunt în favoarea unui răspuns mai ferm din partea UE în caz de dezastre. Comunicarea care va fi publicată reprezintă un prim răspuns al Comisiei la aceste nevoi şi un pas înainte pentru a le pune în practică. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.