Acasă Uncategorized Bucuresti: 83% dintre romani cred ca regimul democratic ii favotizeaza pe cei...

Bucuresti: 83% dintre romani cred ca regimul democratic ii favotizeaza pe cei bogati

DISTRIBUIȚI

94434 – 01102010 – 49% dintre români susţin că oamenii trebuie să-şi câştige libertatea de-a lungul vieţii, în timp 47% consideră că oamenii se nasc liberi, de la natură, arată rezultatele sondajului „Percepţii şi atitudini la adresa democraţiei din România”, dat publicităţii vineri de Asociatia Pro Democratia, cu ocazia împlinirii a 20 de existenţă.

În ceea ce priveşte valorizarea libertăţii, 93% sunt oarecum de acord sau total de acord cu faptul că libertatea este cel mai important lucru din viaţa unui om,

 în timp ce 5% s-au declarat împotrivă.

În sondaj, a existat o întrebare referitoare la natura egalităţii la care 21% dintre respondenţi au susţin că oamenii se nasc şi rămân egali în timpul vieţii, însă majoritatea, 60%, apreciază că oamenii sunt egali de la natură, dar devin inegali de-a lungul vieţii. Circa 14%, consideră că inegalitatea dintre oameni este naturală.

În schimb, există un larg consens, de 89%, al celor care consideră că rolul statului este să asigure mai multă egalitate pentru oameni. Pe de altă parte, 58% dintre români cred că libertatea individului nu poate fi îngrădită pentru asigurarea egalităţii dintre oameni, spre deosebire de 33% care ar admite îngrădiri ale libertăţii individuale în numele egalităţii.

În ceea ce priveşte funcţionarea sistemului democratic, pe ansamblu, românii sunt destul de sceptici. Astfel, 83% dintre ei apreciază că în democraţie, sistemul democratic îi favorizează pe cei bogaţi, iar 75% cred că sistemul democratic funcţionează rău. O majoritate apreciabilă, de 72%, consideră că minoritatea trebuie să se supună majorităţii, indiferent de poziţia pe care majoritatea o susţine.

Scepticismul este evident şi în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului în România. Doar 36% dintre cei chestionaţi au susţinut că acestea sunt respectate, faţă de 62% care nu au fost de acord cu această aserţiune.

La un eventual referendum privind introducerea pedepsei cu moartea, 50% dintre români ar vota pentru, iar 42% contra. În schimb, succesul unui referendum privnd retragerea cetăţeniei române pentru ţiganii care comit infracţiuni în ţările occidentale aducând deservicii României este mai probabil, deoarece 55% dintre persoanele chestionate ar vota pentru, pe când împotrivă ar fi doar 32%.

În cazul organizării unui referendum privitor la retragerea cetăţeniei pentru cei care solicită autonomia Ţinutului Secuiesc, 46% ar vota împotrivă, 36% pentru, 6% nu ar merge la vot, iar indecişii reprezintă 12%. www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.