95295 – 28102010 – Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, în colaborare cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – Direcţia Generală Relaţii Externe (MECMA-DGRE) şi Biroul de Promovare Comercial-Economică New York (BPCE New York), a organizat, miercuri, seminarul „Piaţa achiziţiilor publice din sistemul Organizaţiei Naţiunilor Unite”.
„Sunt onorat să deschid acest seminar a cărui temă este deopotrivă o invitaţie şi o provocare. Invitaţia este adresată experţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), cărora dorim să le atragem atenţia asupra potenţialului de care dispune România, în general, şi comunitatea de afaceri a Capitalei, în special, chiar şi în această perioadă dificilă pe care o traversăm. De asemenea, adresăm invitaţia firmelor bucureştene să nu-şi subestimeze forţele şi să accepte provocarea de a concura cu alte companii la scară mondială şi de a valorifica nişele de piaţă”, a apreciat Florin Antonescu, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în prima parte a evenimentului.
Dimensiunea pieţei, stabilitatea sistemului (puţin influenţat de criză), transparenţa cu care se realizează achiziţiile, inexistenţa riscului de neplată sunt câteva dintre motivele care ar trebui luate în calcul de companiile româneşti care decid să participe la licitaţii în sistemul ONU. De asemenea, după cum sublinia Karoly Borbely, secretar de stat în cadrul MECMA, acest sistem este deschis inclusiv pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
Pentru a putea participa efectiv la licitaţii în acest sistem, în partea a doua a evenimentului, peste 80 de firme româneşti au avut posibilitatea de a se familiariza cu sistemul de achiziţii al ONU, cu portalul de afaceri al Organizaţiei (UNGM) şi de a se înregistra în baza de date a furnizorilor de bunuri şi servicii pentru Naţiunile Unite, sub îndrumarea unui ofiţer de achiziţii din cadrul UN Procurement Division.
Potrivit reprezentantului ONU, Natasha Fernandez, în sistem se pot face achiziţii pentru o gamă extrem de variată de bunuri şi servicii, pornind de la echipamente medicale şi de laborator, produse farmaceutice, inclusiv vaccinuri, servicii sociale şi de training, alimente şi până la echipamente de securitate, autovehicule, echipamente IT şi de comunicaţii, produse chimice şi petrochimice.
Firmele interesate de participarea la licitaţii în sistemul ONU pot consulta site-ul ungm.org şi se pot adresa, pentru consiliere şi sprijin, la Biroul de Promovare Comercial-Economică New York. www.promptmedia.ro