Acasă Uncategorized Bucuresti: Alarma in penitenciare pentru ca angajatii sa nu mai protesteze

Bucuresti: Alarma in penitenciare pentru ca angajatii sa nu mai protesteze

DISTRIBUIȚI

94682 – 10102010 – Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) condusa de Sorin Dumitrascu a lansat un comunicat de protest la adresa conducerii sistemului de penitenicare “fata de dispozitia scandaloasa a Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) de a fi alarmate toate penitenciarele din subordine pentru a impiedica personalul sa participe la actiunile sindicale planificate pentru 8 octombrie 2010”.

FSANP a acuzat faptul ca “o asemenea alarmare a personalului este abuziva si nelegala, iar explicatiile date FSANP de catre conducerea ANP o demonstreaza: pretextul este informarea personalului cu privire la unele evenimente recente care au avut loc in penitenciare. Legal insa, alarma de exercitiu este o operatiune tactica cu etape bine definite, nicidecum o activitate de formare profesionala sau de informare. Aceste activitati trebuia sa fie desfasurate in timpul programului si in orice alta zi avand in vedere ca participarea la atiunile de protest a fost anuntata. Personalul alarmat a fost tinut, in majoritatea penitenciarelor, in sali de sedinta fara sa indeplineasca activitati specifice situatiilor de alarmare si, mai mult, exista situatii in care cei care au finalizat ‘exercitiul’ au fost rechemati fara veo explicatie in penitenciar si tinuti fara motiv la dispozitie. Masura survine indicatiilor ministrului Justitiei transmise tuturor directorilor din sistemul penitenciar la 05 octombrie 2010 in sensul de a nu ‘pactiza cu revendicarile sindicale’, iar conducerea ANP afirma ca este posibil ca aceste ‘exercitii’ de alarmare sa fie organizate si cu ocazia urmatoarelor actiuni de protest. Vineri 15.10.2010 sunt anuntate in unitatile penitenciare exercitii de tragere. Este astfel evident faptul ca intentia reala este de a impiedica protestele angajatilor din penitenciare. FSANP a formulat, ieri 07.10.2010, plangere penala impotriva domnului Constantin Ioanitoaia, director general adjunct al ANP pentru abuz in serviciu si impiedicarea exercitiului drepturilor sindicale, avand in vedere dispozitia ilegala semnata de acesta si transmisa directorului Penitenciarului Vaslui in scopul de a interzice participarea salariatilor la manifestari de protest in uniforma”.

Explicatia oficiala a conducerii ANP nu s-a lasat asteptata: “Pentru a preveni producerea posibilelor evenimente, cu consecinte deosebit de grave, in care sunt implicate persoanele condamnate la pedepse privative de libertate din sistemul penitenciar directorii unitatilor au obligatia ca, cel putin trimestrial, sa desfasoare activitati de alarmare a personalului. Astfel, in cursul anului 2008, 2009 si 2010 au fost dispuse in permanenta exercitii de alarmare a unitatilor penitenciar, atat din aceeasi zona geografica cat si din zone geografice diferite. In ultima perioada de timp s-a constat o crestere a numarului evenimentelor negative, numai in cursul lunilor septembrie si octombrie 2010, in sistemul penitenciar s-au produs: 1 evadare, 1 tentativa de evadare, 1 fuga de sub escorta a unui minor sanctionat cu masura internarii intr-un centru de reeducare, 4 parasiri ale punctelor de lucru si 1 razvratire. Din analiza cauzelor si imprejurarilor producerii acestor evenimente deosebit de grave, dar si a modului de gestionare a acestora a reiesit o serie de carente in activitatea personalului, pentru inlaturarea carora s-au luat mai multe masuri, printre care si a activitatea de astazi. Exercitiul de alarmare dispus de catre conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor in data de 08.10.2010, incepand cu ora 5.30, a constat in antrenarea personalului prin crearea a doua situatii ipotetice, respectiv evadare din interiorul locului de detinere si incendiu, precum si in efectuarea unei perchezitii generale partiale. Activitatea s-a desfasurat in conditii corespunzatoare, directorii unitatilor penitenciare primind dispozitia in scris, ca intreg exercitiul de alarmare sa fie finalizat in cursul acestei dimineti, pana cel tarziu la ora 10.00. Nota interna prin care s-a dat aceasta dispozitie, a fost aprobata in data de 06.10.2010, institutia noastra fiind informata oficial de catre reprezentantii organizatiilor sindicale in data de 07.10.2010. Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate fac parte din institutiile publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala ale statului, siguranta locurilor de detinere in special si a comunitatii locale, in general, reprezentand un obiectiv prioritar pentru institutia noastra”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.